Külügyminisztérium: Kéretlen beavatkozás a magyar belpolitikába az amerikai ügyvivő sajtószabadságról tett nyilatkozata

POLITIKA
2017 október 18., 13:38
comments 203

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének a sajtószabadságról tett keddi nyilatkozata, és az ahhoz hasonló megnyilvánulások nem értelmezhetőek másként, mint kéretlen beavatkozásként a magyar belpolitikába.

Magyar Levente szerdai budapesti sajtótájékoztatóján David Kostelancik szavaira reagált, aki „a magyar sajtószabadság aggasztó állapotáról” és a kormány ezzel kapcsolatos felelősségéről beszélt a Magyar Újságírók Országos Szövetségének rendezvényén. Azt mondta, a kormány szövetségesei fokozatosan átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac felett.

A külügyminisztérium kedden azt reagálta, hogy az amerikaiak ne a rendben lévő magyar sajtószabadsággal foglalkozzanak, hanem az ukrán oktatási törvénnyel, ma pedig Magyar Levente az MTI szerint azt mondta: „a rossz emlékű goodfriendi hagyomány útjára lépett” az ügyvivő, amikor nagy nyilvánosság előtt hosszan értekezett a magyar sajtószabadság állapotáról, annak általa vélelmezett hiányosságairól.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Egyébként a sajtószabadság állapotát jól jellemzi, hogy épp aznap, amikor Magyar Levente nekiállt keménykedni, kiderült, hogy kirúgták az Andy Vajna által egy hónapja megszerzett Bors főszerkesztőjét, és a szintén Vajnához került Délmagyar eddigi főszerkesztő-kiadóigazgató helyét Bonifert Gábor, a Csongrád Megyei Önkormányzati Hivatal kabinetvezetője veszi át, az újság főszerkesztő-helyettese pedig Gidró Kriszta, a Magyar Idők eddigi munkatársa lett.

Amikor legutóbb Hollandia leköszönő nagykövete bírálta egy interjúban a magyar kormányt, akkor a külügyminisztérium válaszul megszakította a diplomáciai kapcsolatokat. A sértődés pár napig tartott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt