Hol van a Soros-terv?

Most folyik Brüsszelben az Európai Tanács ülése, amin Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vesz.

Orbán Viktor miniszterelnök és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár érkezik az Európai Tanács ülésére Brüsszelben 2017. október 19-én.Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI / MTVA

A migrációs témákat már meg is beszélték, a tanácsi következtetéseket már ki is tették az internetre. Ebben nagyon sok pont szól arról, hogy hogyan kell visszatartani a menekülteket – lefizetve Afrikát és Törökországot –, hogy hatékonyabb határőrségre és visszatoloncolásra van szükség. Tehát csupa olyan dolog szerepel a listán, amiről a magyar kormány is két éve beszél.

Egyetlenegy pont van csak, ami a menekültek befogadásáról szól, de az meg szigorúan önkéntes: „az önkéntes áttelepítési rendszerek alkalmazása és fejlesztése a nemzetközi partnerekkel, különösen az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával együttműködve”.

Jó kérdés, hogy miről beszél a kormány, ami gyakorlatilag választási kampányt szervez az ún. Soros-terv köré, és azt állítja, Brüsszel már el is kezdte a Soros-terv végrehajtását. (Pedig még maguk Soros Györgyék is cáfolták, hogy Sorosnak az lenne a terve, amit a kormány állít.) De hol van Brüsszelben a Soros-terv, ha nem az Európai Tanácsban?

Ezt egyébként Szél Bernadett, az LMP miniszterelnökjelöltje sem érti, ezért nemrég közérdekűadat-igénylést adott be, mert tudni szeretné, létezik-e a Soros-terv, vagy csak a kormányzati propaganda találta-e ki az egészet.