Minden hatodik halálesetet a környezetszennyezés okoz a világban

TUDOMÁNY
2017 október 20., 4:45
comments 23

"A szennyezés nem pusztán környezeti kihívás. Mélységes és átható fenyegetés, amely több szempontból is fenyegeti az egészséget és az emberi jólétet" - mondta a BBC-nek Philip Landrigan, a New York-i Icahn School of Medicine professzora, aki friss, a Lancetben megjelent tanulmányában azt állítja, hogy a halálozások hatodáért a környezetszennyezés a felelős a világban.

Vizsgálatai szerint a legnagyobb veszélyforrás a légszennyezés, ez évente 6,5 millió idő előtti halált okozhat, legyen szó akár külső szennyezésről, vagy a fával vagy szénnel tüzelő háztartások saját szennyezéséről.

A második legsúlyosabb probléma a vízszennyezés, amely évi 1,8 millió halált okozhat. A munkahelyi szennyezés évi 800 ezer halálért lehet felelős. Landrigan adatai alapján a halálesetek 92 százaléka a szegényebb országokban fordul elő, azok közül is a gyors gazdasági fejlődésen áteső felzárkózók, például India és Kína vannak leginkább kitéve a károknak. De például Nagy Britanniában is évi 50 ezer halottja van a szennyezésnek, ami a teljes halálozás ~8 százaléka. De még Svédországban is 4 százalék ez az arány, pedig Svédországnál csak Bruneiben okoz arányaiban kevesebb halált a szennyezés. (Via BBC. A teljes, ingyen elérhető tanulmányt a Lancetban olvashatják.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt