A kormány kiturpiskodta, hogy hivatalosan csak a választás után ugorjon meg az államadósság

POLITIKA
2017 október 23., 16:32
comments 114

A kormány az Eurostattal szembeni elszámolási vitában elfogadta a vereségét, tehát az Eximbankot, a jegybanki alapítványokat és a garanciaalapokat is állami intézményként kell majd számon tartani, ezzel pedig az államadósság meg fog ugrani – írja a két hete elindult G7 gazdasági oldal.

De a lap úgy tudja, hogy a kormány elérte: csak a választások után kelljen átírni a számokat.

photo_camera Orbán Viktor tiszteleg a rajongóinak 2017. október 23-án. Fotó: Botos Tamás / 444

A magyar statisztikai hatóságok (a KSH és az MNB) ugyanis előzőleg eligazítást kértek a pénzszivattyúnak használt Eximbank elszámolásának ügyében, miután az Eurostat azt mondta, a bankot államháztartáson belül kell elszámolni, így viszont vagy 2 százalékkal ugrana az államadósság. Augusztusban a CMFB az EU statisztikai hivatalának adott igazat.

Onnan lehet tudni, hogy a választásokig már nem lesz ezzel gondja a kormánynak, hogy a legutóbbi EDP-jelentésben, amiben a magyar hatóságok részletesen beszámolnak az európai statisztikusoknak a magyar államháztartási adatok és az államadósság alakulásáról, a garanciaalapokat már át is sorolták (ami miatt a 2015-ös deficit 169 milliárd forinttal meg is emelkedett), de az Eximbankot nem.

Márpedig az EDP-jelentést évente kétszer kell leadni, szeptemberben és márciusban, és ilyenkor 3 hete van az Eurostatnak, hogy jelezze, ha valami nincs rendben, márpedig a szeptemberinél hétfőn lejárt a három hét, és az európai statisztikai szerveket nem zavarta, hogy az Eximbankot még nem minősítették át a magyar hatóságok.

Amennyiben az Eurostat a következő jelentés leadása után át akarja soroltatni az Eximbankot, azt csak a választások után tudja majd megtenni, mert a tavaszi konzultációs időszaknak várhatóan 2018. április 23-án lesz vége, míg a választás április 8-án lesz. (G7)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt