6 ezer milliárd dollárra nőtt a világ 1542 dollármilliárdosának a vagyona

gazdaság
2017 október 26., 17:00
comments 51

Az emelkedő nyersanyag- és ingatlanáraknak köszönhetően nagyobb és gazdagabb lett tavaly a világ milliárdosainak klubja - mutatják a PwC adatai.

A könyvvizsgáló és tanácsadó cég csütörtökön közzétett felmérése szerint a világ milliárdosainak száma 2016-ban 10 százalékkal 1542-re, összvagyonuk pedig 17 százalékkal 6 ezer milliárd dollárra emelkedett. Különösen erősen nőtt a szupergazdagok száma Kínában, aminek következtében a történelemben először Ázsia 637 milliárdossal átvette a vezetést az Egyesült Államoktól, ahol csak 563 milliárdost számláltak.

Ha folytatódik ez a tendencia, akkor négy éven belül Ázsia az összvagyont tekintve is megelőzi az Egyesült Államokat.

Európában 342 taggal stagnált a milliárdosok klubja. A legtöbb, 117 Németországban, Európa legnagyobb gazdaságában élt, jóval megelőzve Nagy-Britanniát, ahol 55, Olaszországot, ahol 42, Franciaországot, ahol 39 és Svájcot, ahol 35 polgár vagyona haladta meg a milliárdot.

A tanulmány szerint nő a self-made milliárdosok aránya, 1995-ben még csak 45 százalékuk köszönhette saját magának a vagyonát, tavaly már 70 százalékuk.

A PwC tanulmányának vezető szerzője, Josef Stadler (!!!) szerint a milliárdosok is aggódnak amiatt, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek növekedése visszaüthet rájuk. Stadler úgy látja, hogy a vagyonkoncentráció annyira magas, mint legutóbb 1905-ben volt. És kérdésként merül fel, hogy a kamatok révén egyre nagyobbakká duzzadó vagyonok meddig maradnak fenntarthatóak, és mikor jön az a pont, amikor a társadalmak közbelépnek. Szerinte az egymilliárd dolláros kérdés most az, hogy a társadalom hogyan reagál az ilyen mértékű tőkekoncentrációra ilyen kevés ember kezében.

Hasonló folyamatok játszódtak le az Egyesült Államokban az úgynevezett aranyozott korban (gilded age) a 19. század végén, amikor a gyors iparosodás után megjelent egy nagyon gyorsan vagyonosodó réteg, miközben jelentősen megnőttek a társadalmi egyenlőtlenségek. Erre válaszul a XX. század elején számos olyan politikai és gazdasági intézkedés született, kezdve az adóemelésektől egészen a monopolellenes szabályozásokig, melyek segítették visszafogni ezt a folyamatot.

Az IMF épp nemrég figyelmeztette a fejlett országok kormányait, hogy egyáltalán nem lenne balga dolog jobban megadóztatni a leggazdagabb rétegeket. Stadler úgy látja, hogy a közhangulat egy fordulóponthoz vezethet, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy nem szabad elfelejteni, a dollármilliárdosok által részben vagy egészben birtokolt vállalatok világszerte 27,7 millió embert foglalkoztatnak, szóval közel sem csak saját gyarapodásukról van szó. (MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.