Az Európai Bíróság hivatalosan kimondta: a bridzs nem sport

Egy sport attól sport, hogy "nem elhanyagolható fizikai elem" is van benne. Többek között ezzel indokolta az unió Luxembourgban székelő legfőbb igazságszolgáltatási szerve azt a friss ítéletét, ami azt deklarálja, hogy a bridzs nem sport.

A kérdés úgy kerülhetett egyáltalán az EB elé, hogy a Brit Bridzsszövetség pert indított azért, hogy a versenyein áfa-mentesen árusíthassa a jegyeket. A brit szabályok szerint ugyanis a sportrendezvények jegyei adókedvezményt kapnak, a brit adóhivatal viszont nem tekintette sportnak a bridzset.

Nemcsak ők, az Európai Bíróság bírái sem. Az ítéletben úgy fogalmaznak, hogy a bridzshez 

"szükség van logikára, emlékezőtehetségre és tervezésre. Olyan tevékenységről van szó, ami jó hatással lehet rendszeres űzőinek mentális és fizikai egészségére"

de aminek

"a fizikai aspektusa annyira elhanyagolható, hogy már nem tartozik bele a sport fogalomkörébe."

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság másképp gondolja, ők 1998-ban nyilvánították sportnak a bridzset.

Magában az alapügyben ettől még nem biztos, hogy veszíteni fog a Brit Bridzsszövetség, az EB ugyanis azt is kimondta az ítéletében, hogy attól, hogy nem sport, a bridzs lehet annyira fontos kulturálisan és szociálisan, hogy megadják neki az áfa-kedvezményt. 

A bridzs az EU országaiban más-más megítélés alá esik. Ausztria, Belgium, Dánia és Franciaország adózási szempontból sportnak tekinti, míg Írország, Svédország és Nagy-Britannia nem.

A magyar helyzetről megkérdeztem a bridzsszövetséget, amint válaszoltak, megírom.

(via Inside the Games)


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.