Az Európai Bíróság hivatalosan kimondta: a bridzs nem sport

sport
2017 október 30., 12:03
comments 178

Egy sport attól sport, hogy "nem elhanyagolható fizikai elem" is van benne. Többek között ezzel indokolta az unió Luxembourgban székelő legfőbb igazságszolgáltatási szerve azt a friss ítéletét, ami azt deklarálja, hogy a bridzs nem sport.

A kérdés úgy kerülhetett egyáltalán az EB elé, hogy a Brit Bridzsszövetség pert indított azért, hogy a versenyein áfa-mentesen árusíthassa a jegyeket. A brit szabályok szerint ugyanis a sportrendezvények jegyei adókedvezményt kapnak, a brit adóhivatal viszont nem tekintette sportnak a bridzset.

Nemcsak ők, az Európai Bíróság bírái sem. Az ítéletben úgy fogalmaznak, hogy a bridzshez 

"szükség van logikára, emlékezőtehetségre és tervezésre. Olyan tevékenységről van szó, ami jó hatással lehet rendszeres űzőinek mentális és fizikai egészségére"

de aminek

"a fizikai aspektusa annyira elhanyagolható, hogy már nem tartozik bele a sport fogalomkörébe."

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság másképp gondolja, ők 1998-ban nyilvánították sportnak a bridzset.

Magában az alapügyben ettől még nem biztos, hogy veszíteni fog a Brit Bridzsszövetség, az EB ugyanis azt is kimondta az ítéletében, hogy attól, hogy nem sport, a bridzs lehet annyira fontos kulturálisan és szociálisan, hogy megadják neki az áfa-kedvezményt. 

A bridzs az EU országaiban más-más megítélés alá esik. Ausztria, Belgium, Dánia és Franciaország adózási szempontból sportnak tekinti, míg Írország, Svédország és Nagy-Britannia nem.

A magyar helyzetről megkérdeztem a bridzsszövetséget, amint válaszoltak, megírom.

(via Inside the Games)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.