Orbán: A magyar nemzeti érdek az, hogy legyen erős Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovákia és Ukrajna

POLITIKA
2017 november 10., 10:03
comments 109

Erkölcsileg helyes és igazságos a jelenlegi választási rendszer, kifejezi, hogy „egy nemzethez tartozunk, de különböző helyzetben vagyunk” – mondta az MTI szerint Orbán Viktor pénteken Budapesten, a Magyar Állandó Értekezlet XVI. plenáris ülésén.

Orbán Viktor miniszterelnök (k) beszédet mond a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XVI. plenáris ülésén a fővárosi Várkert Bazárban 2017. november 10-én. Mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (k) beszédet mond a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XVI. plenáris ülésén a fővárosi Várkert Bazárban 2017. november 10-én. Mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A miniszterelnök azt mondta: a magyarországi magyarok szempontjából a mostani elrendezés helyes és igazságos, jól képezi le a valóságot: „egy nemzethez tartozunk, de különböző helyzetben vagyunk”. Azt mondta, ezért választották azt a megoldást, hogy a magyarországi magyarok két szavazatot adnak le, a határon túliak pedig egyet, és ezen nem kívánnak változtatni, aki ezt támadja, számíthat arra, hogy visszautasítják. (Itt Gyurcsány Ferencre gondolhatott.)

A miniszterelnök arra biztatta a külhoni magyarságot, hogy minél többen vetessék fel magukat a választói névjegyzékbe, és vegyenek részt a szavazáson. Egyúttal azt kérte a külhoni magyarság politikai vezetőitől, biztassák erre közösségüket.

Arról is beszélt, hogy az elmúlt időszak a nemzetegyesítésről szólt, a következő évek pedig a nemzetépítésről fognak szólni, és hogy „a Kárpát-medencében a jövőt magyar nyelven írják”. Szerinte ez egy kormányzati szándékot kifejező mondat, mert a Kárpát-medencére úgy tekintenek, mint a magyar nemzet és a kultúra kiteljesedésének tere.

Azt is mondta, hogy a magyar nemzeti érdek az, hogy legyen erős Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovákia és Ukrajna, és velük Magyarország szintén erős országként gyümölcsöző kapcsolatot alakítson ki.

Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszélget a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XVI. plenáris ülésének kezdete előtt a fővárosi Várkert Bazárban 2017. november 10-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszélget a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XVI. plenáris ülésének kezdete előtt a fővárosi Várkert Bazárban 2017. november 10-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Beszélt arról is, hogy a környező országokban – vérmérséklettől függően – be-, illetve elfogadták a határon átnyúló gazdasági fejlesztési programokat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.