Kovács Zoltán a BBC-nek: Valószínűleg a magyar kormánynak kellett a legádázabb politikai környezetben működnie az elmúlt 7 évben

2017 november 15., szerda 13:47
157

A BBC Világszolgálatának rádiója a magyarországi és a lengyelországi politikai folyamatokról készített 2 részes riportot. A kedd esti első rész Magyarországgal foglalkozott, „Európa illiberális demokratái: Magyarország” címmel.

A riportban – aminek az eleje főleg a Népszabadság politikai okokból történő bezárásával és a sajtószabadság magyarországi helyzetével foglalkozik – megszólaltatták Kovács Zoltánt is azzal kapcsolatban, hogy csökkent-e a magyar sajtószabadság, és mi a helyzet azzal, hogy Orbán körei szisztematikusan felzabálták a magyar sajtó nagyját. A kormányszóvivő azt állította:

„Magyarországon nincs gond a médiaszabadsággal”, „a médiatájkép nagyon élénk”, és „valószínűleg ez volt a legrosszindulatúbb politikai környezet, amiben egy kormánynak működnie kellett az elmúlt 7 évben”.

Pillanatkép a TV2 Tények egyik októberi riportjából.

Arra a felvetésre, hogy a BBC-nek nyilatkozó egyes szakértők szerint Orbán Viktor barátai ellenőriznek sok magyar médiatársaságot, Kovács Zoltán azt mondta: „Az nem volt probléma, amikor az ő barátaik ellenőrizték a magyar média nagyját.” Újra elmondta, hogy a médiában megfogalmazódó üzeneteket és bírálatokat szemlélve nagyon élénk, nagyon aktív, szabad médiatájkép bontakozik ki.

A Freedom House idei jelentése szerint egy éven belül 4 pontot romlott a magyar sajtószabadság helyzete, és már csak részben szabad, ezzel Románia és Bulgária mögé kerültünk.

Szóba kerül a riportban a Soros György elleni hadjárat és a lex CEU is, illetve a migrációs válság. Ezekben a témákban új érv nem hangzik el. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt