Kovács Zoltán a BBC-nek: Valószínűleg a magyar kormánynak kellett a legádázabb politikai környezetben működnie az elmúlt 7 évben

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A BBC Világszolgálatának rádiója a magyarországi és a lengyelországi politikai folyamatokról készített 2 részes riportot. A kedd esti első rész Magyarországgal foglalkozott, „Európa illiberális demokratái: Magyarország” címmel.

A riportban – aminek az eleje főleg a Népszabadság politikai okokból történő bezárásával és a sajtószabadság magyarországi helyzetével foglalkozik – megszólaltatták Kovács Zoltánt is azzal kapcsolatban, hogy csökkent-e a magyar sajtószabadság, és mi a helyzet azzal, hogy Orbán körei szisztematikusan felzabálták a magyar sajtó nagyját. A kormányszóvivő azt állította:

„Magyarországon nincs gond a médiaszabadsággal”, „a médiatájkép nagyon élénk”, és „valószínűleg ez volt a legrosszindulatúbb politikai környezet, amiben egy kormánynak működnie kellett az elmúlt 7 évben”.

Pillanatkép a TV2 Tények egyik októberi riportjából.

Arra a felvetésre, hogy a BBC-nek nyilatkozó egyes szakértők szerint Orbán Viktor barátai ellenőriznek sok magyar médiatársaságot, Kovács Zoltán azt mondta: „Az nem volt probléma, amikor az ő barátaik ellenőrizték a magyar média nagyját.” Újra elmondta, hogy a médiában megfogalmazódó üzeneteket és bírálatokat szemlélve nagyon élénk, nagyon aktív, szabad médiatájkép bontakozik ki.

A Freedom House idei jelentése szerint egy éven belül 4 pontot romlott a magyar sajtószabadság helyzete, és már csak részben szabad, ezzel Románia és Bulgária mögé kerültünk.

Szóba kerül a riportban a Soros György elleni hadjárat és a lex CEU is, illetve a migrációs válság. Ezekben a témákban új érv nem hangzik el. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.