Kovács Zoltán a BBC-nek: Valószínűleg a magyar kormánynak kellett a legádázabb politikai környezetben működnie az elmúlt 7 évben

A BBC Világszolgálatának rádiója a magyarországi és a lengyelországi politikai folyamatokról készített 2 részes riportot. A kedd esti első rész Magyarországgal foglalkozott, „Európa illiberális demokratái: Magyarország” címmel.

A riportban – aminek az eleje főleg a Népszabadság politikai okokból történő bezárásával és a sajtószabadság magyarországi helyzetével foglalkozik – megszólaltatták Kovács Zoltánt is azzal kapcsolatban, hogy csökkent-e a magyar sajtószabadság, és mi a helyzet azzal, hogy Orbán körei szisztematikusan felzabálták a magyar sajtó nagyját. A kormányszóvivő azt állította:

„Magyarországon nincs gond a médiaszabadsággal”, „a médiatájkép nagyon élénk”, és „valószínűleg ez volt a legrosszindulatúbb politikai környezet, amiben egy kormánynak működnie kellett az elmúlt 7 évben”.

Pillanatkép a TV2 Tények egyik októberi riportjából.

Arra a felvetésre, hogy a BBC-nek nyilatkozó egyes szakértők szerint Orbán Viktor barátai ellenőriznek sok magyar médiatársaságot, Kovács Zoltán azt mondta: „Az nem volt probléma, amikor az ő barátaik ellenőrizték a magyar média nagyját.” Újra elmondta, hogy a médiában megfogalmazódó üzeneteket és bírálatokat szemlélve nagyon élénk, nagyon aktív, szabad médiatájkép bontakozik ki.

A Freedom House idei jelentése szerint egy éven belül 4 pontot romlott a magyar sajtószabadság helyzete, és már csak részben szabad, ezzel Románia és Bulgária mögé kerültünk.

Szóba kerül a riportban a Soros György elleni hadjárat és a lex CEU is, illetve a migrációs válság. Ezekben a témákban új érv nem hangzik el. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.