Újabb listán szorultunk Románia és Bulgária mögé: kijött a jelentés a sajtó szabadságáról

2017 április 28., péntek 11:58
162

Orbán Viktor egy valamiért biztos hálás lehet lengyel elvbarátainak, a kormányzó Jog és Igazság pártjának. Hála tavalyi sajtóellenes intézkedéseiknek, nem Magyarország az az EU-tagállam, ahol a legtöbbet romlott a sajtó szabadsága. 

Mi így csak a másodikak vagyunk ebben a szégyenteli rangsorban.

De sok örömre így sincs ok, Magyarország a 2016-os teljesítményével már Románia és Bulgária mögé került a globális rangsorban.

A világrangsorban Magyarország már csak a 84., 18 hellyel lemaradva a már említett Lengyelország mögött, ahol idénre a sajtó elvesztette a szabad státusát.

A sajtó helyzete amúgy globálisan is sokat romlott. A Freedom House friss jelentése szerint 2016-ban 13 éves mélypontjára süllyedt a sajtószabadság helyzete a világban. Ennek részben a szabad demokráciákban a sajtót ért példanélküli támadások mellett az autoriter országokban tapasztalható sajtóellenes intézkedések - gondoljanak Törökországra -, illetve az orosz és a kínai hatalom egyre inkább határokon túlnyúló, hamis híreken és propagandán alapuló tevékenysége az oka.

"A választott politikai vezetők és más pártpolitikai szereplők még a demokráciákban, például Lengyelországban, Dél-Afrikában, a Fülöp-szigeteken és még az Egyesült Államokban is támadták a független sajtó hitelességét, visszautasítva a sajtó hagyományos őrkutyaszerepét" - írja a jelentéshez mellékelt közleményében a Freedom House. Ezek közül különösen az amerikai politikusok - bár nem nevezik nevén, itt nyilván leginkább az elnökre, Donald Trumpra gondolnak - szerepe a legaggasztóbb, mert az ő sajtóellenes megnyilvánulásaik aztán hivatkozási alapot szolgálnak más országok vezetőinek a sajtóellenes támadáshoz.

Bármilyen aggasztó is a globális helyzet, minket nyilván leginkább a magyar érdekel. A Freedom House jelentése nem kíméletes. Magyarország szerintük az egyik kiemelkedő példa Törökország mellett arra, hogy a hatalom hogyan épít fel átláthatatlan vagy kierőszakolt tulajdonszerzéssel vele szemben barátságos médiát. A példa pedig ragadós, értékelésük szerint Lengyelországban a magyar példa alapján indult hasonló folyamat. Magyarország esetében megjegyzik, hogy a folyamat már évek óta zajlik, de tavaly a Népszabadság megszüntetésével záródó Mediaworks-akvizíció mutatja, hogy a hatalom szintet lépett a média kisajátításában.

Azt, hogy a folyamat évek óta zajlik, jelzi, hogy a Freedom House már 2011-ben, az új médiatörvény elfogadása után részben szabadra változtatta a magyar sajtó addigi szabad besorolását. Azt is jelezték, hogy az EU a jelek szerint tehetetlen két tagállama, Lengyelország és Magyarország sajtószabadságot korlátozó lépéseivel szemben.

A magyar helyzet romlását jelzi továbbá a parlamenti tudósítók önkényes kitiltása, aminek szerkesztőségünk is áldozatául esett.

A Freedom House teljes, mellékletekkel, táblázatokkal együtt 28 oldalas jelentését itt érhetik el .pdf-ben. Áprilisban egy olyan jelentésük is kijött, ami szerint a magyar demokrácia helyzete már gyengébb, mint a bolgár és a román.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt