A Kúria reagált Lázár János szavaira, aki szerint direkt olyan bíróhoz kerülnek a tao-ügyek, aki "haragszik Magyarországra"

POLITIKA
2017 november 16., 19:08
comments 280

A csütörtöki kormányinfón kiderült, hogy Lázár János szerint van egy bíró, Baka András, aki nagyon haragszik Magyarországra, és szerinte valamilyen „rejtélyes véletlen miatt” minden, a taóval kapcsolatos ügy hozzá kerül.

Ezt bírta reagálni a kancelláriaminiszter arra, hogy a Kúria is kimondta, tehát immár jogerős, hogy a tao is közpénz. Lázár arra nem tért ki, hogy akkor vajon a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblán is pont egy sértett bíróhoz került-e az ügy, merthogy ott is ez az ítélet született a Transparency International által indított perben. A legfrissebb fejlemény, hogy a Kúria ítélete szerint Mészáros Lőrinc sem titkolhatja tovább, mire mentek el a felcsúti tao-milliárdok.

photo_camera Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A hvg.hu reagáltatta a Kúriát a miniszter szokatlan személyes támadására, de azt írták, közéleti szereplők politikai megnyilvánulásaira nem válaszolnak. A lap rákérdezett arra is, miért Baka András kapja a tao-s ügyeket, mire azt írták: "az ügyelosztási rend a Kúrián naptári évre előre meghatározott és igazodik az ítélkező tanácsok speciális szakmai ismereteihez. A Polgári Kollégium bírói tanácsai egyes jogterületekre szakosodtak, meghatározott jogterülethez tartozó ügyeket bírálnak el."

Vagyis nincs itt semmi látnivaló. 

A kormány annyira próbálja titkolni, hogy pontosan mire mennek el a tao-pénzek, hogy még az adóörvénybe is becsempésztek egy mondatot, amely szerint a tao-támogatások akkor is adótitoknak minősülnek, ha közérdekű adatról van szó. Mint ismert, a társasági adókedvezmény lényege, hogy a vállalkozások az adójuk egy részét színházra vagy látványsportokra költik. Mivel a költségvetésből esik ki a bevétel, ezért a tao-t rögtön a bevezetésekor állami támogatásként kellett engedélyeztetni az Európai Unióval. Az Orbán-kormány mégis váltig állítja, hogy ez nem közpénz, és aki mégis azt hiszi, az kommunista. (Via hvg.hu, mno.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.