A Kúria reagált Lázár János szavaira, aki szerint direkt olyan bíróhoz kerülnek a tao-ügyek, aki "haragszik Magyarországra"

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A csütörtöki kormányinfón kiderült, hogy Lázár János szerint van egy bíró, Baka András, aki nagyon haragszik Magyarországra, és szerinte valamilyen „rejtélyes véletlen miatt” minden, a taóval kapcsolatos ügy hozzá kerül.

Ezt bírta reagálni a kancelláriaminiszter arra, hogy a Kúria is kimondta, tehát immár jogerős, hogy a tao is közpénz. Lázár arra nem tért ki, hogy akkor vajon a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblán is pont egy sértett bíróhoz került-e az ügy, merthogy ott is ez az ítélet született a Transparency International által indított perben. A legfrissebb fejlemény, hogy a Kúria ítélete szerint Mészáros Lőrinc sem titkolhatja tovább, mire mentek el a felcsúti tao-milliárdok.

Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A hvg.hu reagáltatta a Kúriát a miniszter szokatlan személyes támadására, de azt írták, közéleti szereplők politikai megnyilvánulásaira nem válaszolnak. A lap rákérdezett arra is, miért Baka András kapja a tao-s ügyeket, mire azt írták: "az ügyelosztási rend a Kúrián naptári évre előre meghatározott és igazodik az ítélkező tanácsok speciális szakmai ismereteihez. A Polgári Kollégium bírói tanácsai egyes jogterületekre szakosodtak, meghatározott jogterülethez tartozó ügyeket bírálnak el."

Vagyis nincs itt semmi látnivaló. 

A kormány annyira próbálja titkolni, hogy pontosan mire mennek el a tao-pénzek, hogy még az adóörvénybe is becsempésztek egy mondatot, amely szerint a tao-támogatások akkor is adótitoknak minősülnek, ha közérdekű adatról van szó. Mint ismert, a társasági adókedvezmény lényege, hogy a vállalkozások az adójuk egy részét színházra vagy látványsportokra költik. Mivel a költségvetésből esik ki a bevétel, ezért a tao-t rögtön a bevezetésekor állami támogatásként kellett engedélyeztetni az Európai Unióval. Az Orbán-kormány mégis váltig állítja, hogy ez nem közpénz, és aki mégis azt hiszi, az kommunista. (Via hvg.hu, mno.hu)