Pintér Attila, aki az NB I-ben mindenki másnál kevesebb fiatal focistát enged pályára, azt mondja, több lehetőséget kellene adni a fiataloknak

futball
2017 november 16., 11:02
comments 73

A felcsúti Puskás Akadémia vezetőedzője, a magyar válogatott volt szövetségi kapitánya zavarba ejtő interjút adott az M4 Sportnak.

Alázatos fiatalok kellenek

Ebben például azt mondja, hogy a fiatal magyar labdarúgók hamar elszállnak maguktól, ha tehetségesnek kiáltják ki őket, és rögtön külföldi karrierre vágynak, de ebben nem csak ők a hibásak: „Minden téren váltani kellene az utánpótlás-nevelésünkben ahhoz, hogy minél több alázatos fiatal labdarúgó kerüljön ki az akadémiákról, a csapatok utánpótlás-műhelyeiből. Olyan, aki nem gondolja magáról rögtön azt, hogy ő Cristiano Ronaldo, ha egy egyeneset bele tud rúgni a labdába. Hanem igenis tegyen még többet azért, hogy kimagasló NB I-es labdarúgó legyen belőle, és ha majd az lesz, csak azt követően kezdjen el külföldi karrierre vágyni.”

Először a magyar kluboknak kellene profitálniuk a fiatal játékosokból

Szerinte a magyar felfogás miatt sorra szenvednek kárt a nevelőegyesületek, ami kihat az NB I-re és a válogatottra is: „Nem normális a gondolkodás a magyar futballban. Itt nevelik fel a játékosokat 17-18 éves korukig, tehát először a magyar kluboknak kellene belőlük profitálni, és csak utána a nemzetközi porondra lépni. Hiszen magyar labdarúgókból kellene nekünk felépítenünk egy komoly NB I-es mezőnyt, hogy aztán a nemzeti csapat is minél jobban szerepelhessen. Válogatott szinten lehetne a magyar futballt a legjobban képviselni nemzetközi porondon. Ehhez azonban az kell, hogy – és senkit nem akarok megbántani – sokkal fegyelmezettebb és céltudatosabb játékosok jöjjenek ki 18-19 évesen az utánpótlásból.”

Meg kell adni a fiataloknak a lehetőséget

Pintér szerint vannak tehetségei és értékei a magyar focinak, de ezek a fiatalok sosem kapják meg a bizalmat, ha itt és most, rögtön szeretnénk mindent, és nem vagyunk türelemmel. És ekkor jön az interjú legzavarbaejtőbb része, amiben Pintér arról beszél, hogy több fiatal kéne, nekik kellene megadni a lehetőséget:

„Nekünk minden azonnal kell. Pedig nem szabadna azzal foglalkozni, hogy kijutunk-e a vb-re vagy az Eb-re, hanem végre el kell kezdeni hosszú távra tervezni és felépíteni egy válogatottat. Megint elvesztettünk két évet. Ha mi mindig azokban a játékosokban bízunk, akik 5-6 éve már bebizonyították, hogy nem tudunk velük előre lépni, akkor nem lesz változás. El kell engedni a kezüket és meg kell adni azoknak a fiataloknak a lehetőséget, akik tehetségesek, akikre lehet válogatott szinten számítani és tovább is akarnak lépni. Szerintem most rendelkezik ilyenekkel a magyar labdarúgás. Én anno ezt akartam, szépen előre lépegetni. De ha nem építkezel, akkor nem lesz jövőd, ha pedig nincs jövőd, nem lesz futballod sem.”

Azért is zavarba ejtő Pintér nyilatkozata, mert épp egy hónapja írtunk arról az egyre látványosabb jelenségről, hogy nincs még egy olyan csapat az NBI-ben, amelyik olyan kevés lehetőséget adna a fiatal focistáknak, mint a Puskás Akadémia, ami 12 fordulóból 11-ben egyetlen egy fiatalt sem engedett pályára.

photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

Ráadásul Pintér Attila akkor megerősítette, hogy egy ideig még ne is számítsanak a fiatalok játéklehetőségre, mert: „Hosszú távon stabil első osztályú csapatra van szükség Felcsúton, ha az kialakult, abba kell beépíteni a fiatalokat, mi azonban még az út elején járunk.” Amikor pár nappal később Felcsúton megemlítettük neki a sok légióst, a saját nevelésű játékosok hiányát, és próbáltuk megtudni, mi nem működik az akadémián, amit Orbán Viktor korábban nevelőegyesületként emlegettet, Pintér azt válaszolta: nekik elsősorban az a céljuk, hogy bent maradjanak az NBI-ben.

Pintér az M4 Sportnak a szurkolásról is beszélt, de hogy erről is van észrevétele, az azért is meglepő, mivel a felcsúti klubnak gyakorlatilag nincs is szurkolótábora: „Meg kell nézni, mi történik Angliában. Ha egy csapat kiesik, sírnak az emberek. De a következő fordulóban már kint vannak, akkor is, ha egy osztállyal lentebb játszik már az együttes. Szurkolnak, buzdítják övéiket, hogy minél előbb visszajussanak az első osztályba. A lelátói habitusnak is meg kell tehát változnia.” (M4 Sport)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.