Zsidaiék rázárták az éttermüket a bent tüntető Gulyás Mártonékra

politika
2017 november 19., 11:15
comments 981

A Közös Ország Mozgalom és a Város Mindenkié csoport aktivistái vasárnap délben felmentek a Várba, és ott transzparensekkel felszerelkezve benyomultak a Pest - Buda nevű étterembe.

Az éttermet és a hozzá tartozó szállodát Zsidai Roy és családja üzemelteti, és az utóbbi hónapokban az derült ki, hogy rendkívül olcsón bérlik hozzá az ingatlanokat az I. kerületi önkormányzattól.

photo_camera Szociális lakásért tüntetnek az étteremben. Fotó: Halász Júlia

Az I. kerület egyébként is hajlamos az önkormányzati vezetőkhöz közel álló személyeknek olcsón adni bérleményeket a Várban. 

Az akciót egy nappal azután tartják, hogy a Gulyás Márton vezette mozgalom szakpolitikai akciókat hirdetett meg.

photo_camera Így nézett ki fél 1-kor a Pest-Buda. Fotó: Halász Júlia

Halász Júlia a helyszínről azt jelentette, hogy az étterembe új vendégeket nem engednek be az akció kezdete óta, de a bent lévők még elfogyaszthatják ebédjüket. Az étterem az újságírókat sem engedi be, de a demonstrálókat sem dobták ki. 

FRISS! 1 után az étteremből kihívták a rendőrséget, közölték, hogy zárnak és lekapcsolták a villanyokat is. 

MÉG FRISSEBB! Az étterem az alábbi közleményt küldte el:

"Az étterem magánterület, de nyilvános hely, ahová étkezni járnak az emberek. Az étterembe be lehet menni étkezni, majd fogyasztás és fizetés után távozni. Azzal, hogy a tüntetők elfoglalták az éttermet és nem rendeltetésszerűen használják, azaz nem fogyasztanak, szabálysértést követnek el, mert egy éttermet nem foglalhatnak el - különös tekintettel arra, hogy fizető vendégeket kellett elküldenünk ez idő alatt. 

Az éttermet a tüntetés alatt bezártuk, azaz már nem közforgalom, ennek ellenére még ott vannak a tüntetők, ezzel magánlaksértést követnek el. A fizető vendégek nem tudtak bejönni, őket el kellett küldeni, ráadásul be kellett zárni az éttermet. A kollégák a mai napon az ebéd szervízdíjtól elesnek, ezzel kevesebbet keresnek ebben a hónapban. A tüntetők nemcsak tudatosan gazdasági kárt okoznak a társaságnak és az ott dolgozóknak, hanem alapvető jogszabályokat is megsértenek."

LEGFRISSEBB! Valamivel 3 óra előtt megérkeztek a rendőrök az étteremhez. Intézkedni azonban nem tudtak, mert szerintük az üzletvezető által elmondott körülmények nem utalnak szabálysértésre. 

Azt javasolták, hogy kérjenek a jegyzőtől birtokvédelmet.

Az étterem vezetői ezért most azt mérlegelik, hogy Gulyásékra zárják az éttermet, beriasztják, és akkor már lesz jogalapja a rendőri intézkedésnek.

3-kor tényleg a tüntetőkre zárták az ajtót.

photo_camera A rendőrség felméri a helyzetet. Fotó: Halász Júlia

Bentről élőben közvetítettek Gulyásék a Facebookon.

LEGESLEGFRISSEBB! A Multialarm biztonsági cég rendőri intézkedést kért, így várhatóan felgyorsulnak az események. Miután a tüntetőkre zárták a helyet, megszólalt a riasztó, és a helyszínre meg egy biztonsági őr, aki viszont nem pakolhat ki embereket, ezért telefonált a rendőröknek.

A Közös Ország Mozgalom azt írta ki a Facebookra, hogy: „A bezárással az étterem korlátozza aktivistáink személyes szabadságát, ami bűncselekmény”.

A LEGFRISSEBB MIND FELETT! Este 21 óra körül kijöttek a tüntetők az étteremből.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.