Zsidaiék rázárták az éttermüket a bent tüntető Gulyás Mártonékra

politika
2017 november 19., 11:15
comments 979

A Közös Ország Mozgalom és a Város Mindenkié csoport aktivistái vasárnap délben felmentek a Várba, és ott transzparensekkel felszerelkezve benyomultak a Pest - Buda nevű étterembe.

Az éttermet és a hozzá tartozó szállodát Zsidai Roy és családja üzemelteti, és az utóbbi hónapokban az derült ki, hogy rendkívül olcsón bérlik hozzá az ingatlanokat az I. kerületi önkormányzattól.

Szociális lakásért tüntetnek az étteremben.
photo_camera Szociális lakásért tüntetnek az étteremben. Fotó: Halász Júlia

Az I. kerület egyébként is hajlamos az önkormányzati vezetőkhöz közel álló személyeknek olcsón adni bérleményeket a Várban. 

Az akciót egy nappal azután tartják, hogy a Gulyás Márton vezette mozgalom szakpolitikai akciókat hirdetett meg.

Így nézett ki fél 1-kor a Pest-Buda.
photo_camera Így nézett ki fél 1-kor a Pest-Buda. Fotó: Halász Júlia

Halász Júlia a helyszínről azt jelentette, hogy az étterembe új vendégeket nem engednek be az akció kezdete óta, de a bent lévők még elfogyaszthatják ebédjüket. Az étterem az újságírókat sem engedi be, de a demonstrálókat sem dobták ki. 

FRISS! 1 után az étteremből kihívták a rendőrséget, közölték, hogy zárnak és lekapcsolták a villanyokat is. 

MÉG FRISSEBB! Az étterem az alábbi közleményt küldte el:

"Az étterem magánterület, de nyilvános hely, ahová étkezni járnak az emberek. Az étterembe be lehet menni étkezni, majd fogyasztás és fizetés után távozni. Azzal, hogy a tüntetők elfoglalták az éttermet és nem rendeltetésszerűen használják, azaz nem fogyasztanak, szabálysértést követnek el, mert egy éttermet nem foglalhatnak el - különös tekintettel arra, hogy fizető vendégeket kellett elküldenünk ez idő alatt. 

Az éttermet a tüntetés alatt bezártuk, azaz már nem közforgalom, ennek ellenére még ott vannak a tüntetők, ezzel magánlaksértést követnek el. A fizető vendégek nem tudtak bejönni, őket el kellett küldeni, ráadásul be kellett zárni az éttermet. A kollégák a mai napon az ebéd szervízdíjtól elesnek, ezzel kevesebbet keresnek ebben a hónapban. A tüntetők nemcsak tudatosan gazdasági kárt okoznak a társaságnak és az ott dolgozóknak, hanem alapvető jogszabályokat is megsértenek."

LEGFRISSEBB! Valamivel 3 óra előtt megérkeztek a rendőrök az étteremhez. Intézkedni azonban nem tudtak, mert szerintük az üzletvezető által elmondott körülmények nem utalnak szabálysértésre. 

Azt javasolták, hogy kérjenek a jegyzőtől birtokvédelmet.

Az étterem vezetői ezért most azt mérlegelik, hogy Gulyásékra zárják az éttermet, beriasztják, és akkor már lesz jogalapja a rendőri intézkedésnek.

3-kor tényleg a tüntetőkre zárták az ajtót.

A rendőrség felméri a helyzetet.
photo_camera A rendőrség felméri a helyzetet. Fotó: Halász Júlia

Bentről élőben közvetítettek Gulyásék a Facebookon.

LEGESLEGFRISSEBB! A Multialarm biztonsági cég rendőri intézkedést kért, így várhatóan felgyorsulnak az események. Miután a tüntetőkre zárták a helyet, megszólalt a riasztó, és a helyszínre meg egy biztonsági őr, aki viszont nem pakolhat ki embereket, ezért telefonált a rendőröknek.

A Közös Ország Mozgalom azt írta ki a Facebookra, hogy: „A bezárással az étterem korlátozza aktivistáink személyes szabadságát, ami bűncselekmény”.

link Forrás

A LEGFRISSEBB MIND FELETT! Este 21 óra körül kijöttek a tüntetők az étteremből.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.