Orbán Brüsszelbe ment, és az első róla kiadott fotón az azeri elnökkel beszélget

2017 november 24., péntek 10:28
171

A miniszterelnök tegnap Brüsszelbe utazott, ahol az EU keleti partnerség 5. csúcstalálkozóján vesz részt. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerint az esemény alkalmat ad a magyar kormányfőnek arra, hogy további konzultációkat folytasson a kisebbségi jogokat durván korlátozó új ukrán oktatási törvényről.

A magyar miniszterelnök az AFP fotóügynökségének rögtön az első két, róla készített brüsszeli fotóján az azeri elnökkel beszélget.

Fotó: Emmanuel Dunand / AFP
Fotó: Emmanuel Dunand / AFP

Frissítés: azóta kikerült Orbán visszatérő dilis hajbókolása is.

(Emlékeztetőül: Azerbajdzsán kormánya 3 milliárdos alapból fizetett le európai politikusokat és újságírókat, és a pénzekből épp akkoriban érkeztek dollármilliók Budapestre, amikor a kormány átadta a baltás gyilkost, de Polt Péter közölte, hogy az ügyészség nem indít vizsgálatot.)

A mostani beszélgetés egy fokkal indokoltabb, mint máskor, amikor Orbán keleti erős embereket dicsér nyugati demokráciák vezetőivel szemben, ugyanis a keleti partnerség 2009-ben azzal a céllal indult, hogy előmozdítsa a politikai társulást és a gazdasági integrációt az EU és hat kelet-európai partnerország (Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Georgia, Moldova, Örményország és Ukrajna) között.

Az Európai Tanács tájékoztatója szerint a mai csúcstalálkozón áttekintik, milyen eredményeket értek el a legutóbbi, 2015-ös rigai egyeztetés óta, főleg azt vizsgálva, hogy a partnerség milyen kézzelfogható változásokat hozott a 6 keleti partnerország polgárainak.

Havasi Bertalan az MTI-nek azt mondta, a magyar diplomácia „rekordévének” eseményei vasárnaptól folytatódnak, akkor érkezik Magyarországra a világ egyik legfontosabb vezetője, Kína miniszterelnöke. Li Ko-csiang vezetésével tartják meg hétfőn a Kína és 16 közép- és kelet-európai ország együttműködési keretének (16+1) soron következő csúcstalálkozóját Budapesten. Kedden Orbán Viktor és Li Ko-csiang kétoldalú, hivatalos államközi tárgyalást tart, és sor kerül további bilaterális egyeztetésekre több térségbeli ország kormányfőjével – mondta Havasi az MTI-nek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt