Putyin aláírta a külföldi lapokat ügynökökként listázó törvényt

Több 444 videó?
Szeretném

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a törvényt, ami engedélyezi, hogy az Oroszországban működő, külföldi tulajdonú újságokat idegen ügynökökként vegyék nyilvántartásba. A jogszabály előírja azt is, hogy a lapoknak nyilvánosságra kell hozniuk, hogy kik a finanszírozóik.

A most aláírt törvényt sietve nyomták végig az orosz törvényhozás két házán az elmúlt két hétben, és szakértők szerint ez is része az orosz ellenpropagandának, amivel Moszkva az amerikai sajtóban megjelenő hírekre igyekszik válaszolni, miszerint az orosz titkosszolgálatok befolyásolták a 2016-os amerikai elnökválasztást.

A Kreml többnyire tagadja ezeket a vádakat, és a szabad véleménynyilvánítás elleni támadásnak nevezték, hogy az Egyesült Államokban korlátozásokat léptettek érvénybe az orosz állami propagandát terjesztő médiavállalkozásokkal szemben.

Az orosz kormány a héten nyilvánosságra hozott egy listát, amin 9, részben az amerikai kormány által támogatott szerkesztőség szerepel, amit az oroszok szerint érinthetnek a változások. A listán az Amerika Hangja mellett a Szabad Európa országos és hét regionális szerkesztősége szerepel. (Reuters)