Putyin aláírta a külföldi lapokat ügynökökként listázó törvényt

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a törvényt, ami engedélyezi, hogy az Oroszországban működő, külföldi tulajdonú újságokat idegen ügynökökként vegyék nyilvántartásba. A jogszabály előírja azt is, hogy a lapoknak nyilvánosságra kell hozniuk, hogy kik a finanszírozóik.

A most aláírt törvényt sietve nyomták végig az orosz törvényhozás két házán az elmúlt két hétben, és szakértők szerint ez is része az orosz ellenpropagandának, amivel Moszkva az amerikai sajtóban megjelenő hírekre igyekszik válaszolni, miszerint az orosz titkosszolgálatok befolyásolták a 2016-os amerikai elnökválasztást.

A Kreml többnyire tagadja ezeket a vádakat, és a szabad véleménynyilvánítás elleni támadásnak nevezték, hogy az Egyesült Államokban korlátozásokat léptettek érvénybe az orosz állami propagandát terjesztő médiavállalkozásokkal szemben.

Az orosz kormány a héten nyilvánosságra hozott egy listát, amin 9, részben az amerikai kormány által támogatott szerkesztőség szerepel, amit az oroszok szerint érinthetnek a változások. A listán az Amerika Hangja mellett a Szabad Európa országos és hét regionális szerkesztősége szerepel. (Reuters)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.