A NATO szerint egyre nagyobb esély van a háborúra

külföld
2017 november 29., 08:23
comments 172

Egyre nagyobb kihívást jelent Kína fegyverkezése és Oroszország erőfitogtatása, írja négyévenként esedékes helyzetértékelő jelentésében a NATO. A jelentés szerint az, hogy a NATO ezekre a kihívásokra válaszul saját képességei fejlesztésébe kezdett, a hidegháború korszakára emlékeztető fegyverkezési versenyt indíthat el.

A NATO négyévenként szokott jelentést készíteni a szervezetre váró kihívásoktól. Ezt a jelentést egy másik szokta követni arról, hogy hogyan kéne reagálni ezekre a kihívásokra, ez jövő tavaszra készülhet el. A két jelentés alapján dolgozzák majd ki 2019-re a NATO új terveit.

Denis Mercier tábornok, a NATO átalakításáért felelős főparancsnoka szerint "jelentősen növekedett a veszélye" egy "nagy államközi konliktus" kirobbanásának, ezért "minden eshetőségre fel kell készülni". A NATO-nak pedig Kína és India hadseregének erősödése miatt a hagyományos működési területén kívül, globálisan is mérlegelnie kell a helyzetet.

A jelentés szerint az állami szereplők mellett egyre nagyobb kihívást jelentenek az államon kívüli szereplők, vagyis a különböző terrorcsoportok. Ezek ugyanis egyre könnyebben juthatnak hozzá high-tech eszközökhöz. Ezen túl kihívást jelenthetnek a környezeti hatások, például az egyre gyakoribb természeti katasztrófák, az Északi-sark hozzáférhetővé válása, de a globális eladósodottság és a pénzintézetekkel szembeni bizalomvesztés is. (Via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.