Az Európai Bizottság szerint hülyeség, hogy a magyar kormány a címkézésen keresztül harcolt volna a silányabb kaják ellen

élelmiszer
2017 november 29., 19:28
comments 92

Idén februárban gyakorlatilag a semmiből szedett elő a Magyar Idők egy szlovákiai felmérést, ami szerint egyes multik ugyanazon a néven más összetevőjű élelmiszereket forgalmaznak kelet-európai országokban, mint amilyeneket nyugaton. A kormány azonnal rárepült a dologra, és a Földművelési Minisztérium meg is rendelt egy vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-felügyeleti Hivataltól (Nébih). Ennek márciusra lett vége, és a kormányzati sajtó úgy foglalta össze a vizsgálat eredményeit, hogy „kiderült: a magyarokat silányabb minőségű élelmiszerekkel etetik a multicégek”.

Az érintett cégek többsége persze tiltakozott, mondván, nem megfelelő laboratóriumi körülmények között végezték a vizsgálatot, és sok esetben nem is ugyanolyan termékeket hasonlítottak össze.

De a kormánynak ez mindegy volt, elkezdtek dolgozni ugyanis egy jogszabályon, ami kötelezné a forgalmazókat, hogy tüntessék fel az élelmiszerek címkéin, ha azt más országban más összetétellel forgalmazzák. Tehát még csak nem is az azonos minőséget várták volna el a cégektől, csak egy pluszinformációt rakattak volna a címkére.

De mivel a címkék tartalmára vonatkozó nemzeti jogszabályokat az EU-val is el kell fogadtatni, a magyar kormány Brüsszelhez fordult az ügyben.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ki is állt a magyarok, szlovákok és csehek mellett, azt mondta, tűrhetetlen, hogy a kelet-európai halrudacskákban kevesebb hal legyen, mint a nyugat-európaiakban. Juncker egy rakás javaslattal is élt, ezek azonban más javaslatok voltak, mint amilyennel a magyar kormány próbálkozott volna. Juncker javaslatai nem a gyártók büntetéséről szóltak, hanem a Nébih és a hasonló nemzeti szervek hatásköreinek kibővítéséről annak érdekében, hogy ezek minden EU-tagállamban végezhessenek összehasonlító ellenőrzéseket, és minden EU-s terméket végre azonos szempontok alapján vizsgálhassanak.

A címkézés megváltoztatása azonban szóba sem került. A hvg.hu szerint a Földművelési Minisztériumban egy zártkörű beszélgetésen már el ismerték, hogy a javaslatuk elbukott Brüsszelben, ezért a címkézős törvényt nem is terjesztik az Országgyűlés elé.

A bukást azonban a hvg.hu kérdéseire nem voltak hajlandóak elismerni, helyette inkább arról írtak, hogy Juncker is elismerte, hogy a gyártók megkülönböztetik az EU állampolgárait, és hogy a magyar kormány mindig a magyar fogyasztókat képviseli. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.