Több mint egy évig húzta a Fidesz, hogy bocsánatot kérjen a Helsinki Bizottságtól

2017 december 4., hétfő 21:21
256

A Helsinki Bizottság civil jogvédő szervezet novemberben bírósági végrehajtást kezdeményezett a Fidesznél, mert a kormánypárt bár megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, de nem kért bocsánatot, holott erre jogerős ítélet kötelezte több mint egy éve.

Az ítélet szerint a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség azzal sértette meg a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, hogy 2015. május 22-én közleményben azt írta, hogy a civil szervezet

  • meghamisította a fekete-fehér adatokat,
  • a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendelését teljesíti,
  • és meghamisítja a 2014-es menekültügyi statisztikákat.

A tárgyaláson a Fidesz egyik állítást sem tudta bizonyítani, a bíróság így egymillió forintra büntette a pártot, és megtiltotta, hogy a jövőben megsértsék a Helsinki Bizottság jó hírnevét. Az ítélet tavaly júniusban lett jogerős, a párt azonban felülvizsgálatot kért a Kúriától, ott augusztusban döntöttek úgy, hogy fenntartják az ítéletet.

A párt sajnálkozó közleménye végül hétfő este jelent meg:

“A Fővárosi Törvényszék 65.P.22.573/2015/12. számú ítélete megállapította, hogy az alperes (Fidesz) megsértette a felperes (Helsinki Bizottság) jóhírneve védelméhez fűződő személyiségi jogát azzal, hogy a fenti közleményében valótlanul állította, hogy a felperes szervezet nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesíti tevékenysége során, és fekete-fehér adatokat is próbál meghamisítani, továbbá, hogy a hazánkba érkező menedékkérők számával, összetételével kapcsolatos adatokat is hamisított 2014. évre vonatkozóan, ezért az alperes sajnálkozását fejezi ki.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt