Több mint egy évig húzta a Fidesz, hogy bocsánatot kérjen a Helsinki Bizottságtól

POLITIKA
2017 december 04., 21:21
comments 256

A Helsinki Bizottság civil jogvédő szervezet novemberben bírósági végrehajtást kezdeményezett a Fidesznél, mert a kormánypárt bár megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, de nem kért bocsánatot, holott erre jogerős ítélet kötelezte több mint egy éve.

Az ítélet szerint a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség azzal sértette meg a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, hogy 2015. május 22-én közleményben azt írta, hogy a civil szervezet

  • meghamisította a fekete-fehér adatokat,
  • a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendelését teljesíti,
  • és meghamisítja a 2014-es menekültügyi statisztikákat.

A tárgyaláson a Fidesz egyik állítást sem tudta bizonyítani, a bíróság így egymillió forintra büntette a pártot, és megtiltotta, hogy a jövőben megsértsék a Helsinki Bizottság jó hírnevét. Az ítélet tavaly júniusban lett jogerős, a párt azonban felülvizsgálatot kért a Kúriától, ott augusztusban döntöttek úgy, hogy fenntartják az ítéletet.

A párt sajnálkozó közleménye végül hétfő este jelent meg:

“A Fővárosi Törvényszék 65.P.22.573/2015/12. számú ítélete megállapította, hogy az alperes (Fidesz) megsértette a felperes (Helsinki Bizottság) jóhírneve védelméhez fűződő személyiségi jogát azzal, hogy a fenti közleményében valótlanul állította, hogy a felperes szervezet nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesíti tevékenysége során, és fekete-fehér adatokat is próbál meghamisítani, továbbá, hogy a hazánkba érkező menedékkérők számával, összetételével kapcsolatos adatokat is hamisított 2014. évre vonatkozóan, ezért az alperes sajnálkozását fejezi ki.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.