Több mint egy évig húzta a Fidesz, hogy bocsánatot kérjen a Helsinki Bizottságtól

A Helsinki Bizottság civil jogvédő szervezet novemberben bírósági végrehajtást kezdeményezett a Fidesznél, mert a kormánypárt bár megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, de nem kért bocsánatot, holott erre jogerős ítélet kötelezte több mint egy éve.

Az ítélet szerint a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség azzal sértette meg a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, hogy 2015. május 22-én közleményben azt írta, hogy a civil szervezet

  • meghamisította a fekete-fehér adatokat,
  • a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendelését teljesíti,
  • és meghamisítja a 2014-es menekültügyi statisztikákat.

A tárgyaláson a Fidesz egyik állítást sem tudta bizonyítani, a bíróság így egymillió forintra büntette a pártot, és megtiltotta, hogy a jövőben megsértsék a Helsinki Bizottság jó hírnevét. Az ítélet tavaly júniusban lett jogerős, a párt azonban felülvizsgálatot kért a Kúriától, ott augusztusban döntöttek úgy, hogy fenntartják az ítéletet.

A párt sajnálkozó közleménye végül hétfő este jelent meg:

“A Fővárosi Törvényszék 65.P.22.573/2015/12. számú ítélete megállapította, hogy az alperes (Fidesz) megsértette a felperes (Helsinki Bizottság) jóhírneve védelméhez fűződő személyiségi jogát azzal, hogy a fenti közleményében valótlanul állította, hogy a felperes szervezet nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesíti tevékenysége során, és fekete-fehér adatokat is próbál meghamisítani, továbbá, hogy a hazánkba érkező menedékkérők számával, összetételével kapcsolatos adatokat is hamisított 2014. évre vonatkozóan, ezért az alperes sajnálkozását fejezi ki.”