Nemzeti Korcsolyázó Központot épít a kormány 43.000.000.000 forintból

sport
2017 december 05., 21:38
comments 171

Korábban már írtunk róla, hogy a Nemzeti Korcsolyázó Központ megépítése része lehet annak a tervnek is, miszerint Magyarország beszállna az osztrákok mellé a 2026-os téli olimpia megrendezésébe. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szeptemberben jelentette be, hogy már jelezték a téli olimpiai pályázatra készülő osztrák szervezeteknek, hogy Magyarország szívesen adna otthont a korcsolyaszámoknak.  

Istvánmező és a tervezett épület
photo_camera Istvánmező és a tervezett épület Fotó: BORD Építész Stúdió

Most kiderült, hogy fog kinézni nagyjából a központ, amelynek létrehozására nemzetközi tervpályázatot írtak ki. Az MTI adott hírt róla, hogy ezt a Bord Építész Stúdió Kft. nyerte meg. Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ), egyben a bíráló bizottság elnöke a keddi sajtótájékoztatón elmondta, a Nemzeti Korcsolyázó Központ a fővárosi Istvánmezőn, a Budapesti Olimpiai Központ területén, a Millenáris Velodrom és a Kisstadion elbontásával épül fel. (Ez a Papp László Aréna mögötti rész.)

Kívülről
photo_camera Kívülről Fotó: BORD Építész Stúdió

Kósa nem titkolta el, hogy a nemzetinek nevezett korcsolyázóközpont egy fedett hosszúpályás, 400 méteres gyorskorcsolya pályából, négy, egyenként 30x60 méteres, jégkorongozásra, rövidpályás gyorskorcsolyára és műkorcsolyára alkalmas jégpályából, valamint a kiegészítő létesítményekből - öltözők, edző- és kondicionálótermek - áll majd. Az épületben helyezik el azt az akadémiai központot is, amely a magyar gyors- és műkorcsolya fejlesztését szolgálja majd. A beruházást a tervek szerint a magyar kormány valósítja meg, a konkrét beruházó a Nemzeti Sportközpontok lesz konzorciumban a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséggel. 

Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója, a bíráló bizottság tagja kifejtette: a győztes pályamű értéke, hogy a központ organikusan illeszkedik a környezetében lévő épületek, a Földtani Intézet és a leendő új Puskás Ferenc Stadion geometriájához, ugyanakkor mégsem uralkodik a területen.

Éjjeli organikus illeszkedés
photo_camera Éjjeli organikus illeszkedés

Kósa az MTI kérdésére elmondta, hogy a kerékpárosok a Millenáris elbontásával sem maradnak létesítmény nélkül, hiszen egy kormányelőterjesztés szerint a magyar pályakerékpársport részére négy velodrome épül majd, egy a fővárosban, három pedig vidéken, s mindegyik megfelel majd a nemzetközi követelményeknek. A MOKSZ elnöke jelezte, hogy a győztes pályamű megvalósítása az értékbecslés szerint 43 milliárd forint, de szerinte ez a szám nem alkalmas az iránymutatásra, mert a tényleges beruházási költségekről csak az engedélyes tervek elkészültével érdemes beszélni.

Ha a vizes vébé és a Duna Aréna tapasztalataiból indulunk ki, akkor a korcsolyaközpont

De reméljük a legjobbakat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.