Kiáll a számvevőszék által fenyített Jobbik mellett az MSZP képviselője

Fotó: Nuno Rodrigues

660 millió forintot vasalna be a Jobbikon az Állami Számvevőszék

állítólagos szabálytalan finanszírozás és az ezért járó büntetés címén. A helyzet Volner János alelnök szerint annyira súlyos, hogy akár a párt választási indulása is kérdéses lehet, mivel ekkora szankció veszélybe sodorhatja működésüket és kampányukat.

Az eset nem előzmény nélküli: az ÁSZ szerint a Jobbik állítólag megtagadta az adatszolgáltatást, a párt emberei szerint viszont adminisztratív úton akadályozták a dokumentáció benyújtását, amikor pedig személyesen próbálkoztak, nem fogadták őket a számvevőszéken.  Látható, hogy nem spontán akcióról van szó, nem sokkal később már a közvéleményt tesztelték és a közmédián pedzegették a Jobbik betiltását. A fenti eseménysorra reagált Ujhelyi István a szétesés szélén álló MSZP egykori alelnöke és a párt EP-képviselője:

"Jelenleg is perben állok a Jobbik egyik prominensével. Nemrég a Radikális Európai Demokratákkal emlékeztető közösségi kampányt indítottunk a Jobbik cukiságának leleplezésére. Annak idején sárga csillaggal tiltakoztam a Jobbik antiszemita megnyilvánulásai miatt. Nem vagyok a Jobbik Magyarországért Mozgalom barátja. Nagyon nem. De az, amit most a Fidesz-kormány az Állami Számvevőszéket eszközként használva tesz, vagy legalábbis próbál tenni, a legsötétebb időszakokat idézi. Ez a putyini-erdogani diktatórikus tempó. Ma a Jobbikot, holnap más pártot próbálnak meg erőszakkal felszámolni. Ha azt hitte bárki, hogy a Fideszben van mérték és maradt még egy cseppnyi felvilágosult európaiság, a mostani akciójuk világossá teszi: korunk legsötétebb bugyrába süllyedtek, a világ leggátlástalanabb bűnelkövetői közé."