Dán tudósok antitestkönyvtárat készítettek a magát 25 éve hetente kígyóméreggel beoltó rockzenész csontvelő-mintájából

Egészségügy
2017 december 15., 17:27
comments 69

A Koppenhágai Egyetem tudóscsoportja kétéves kutatással állított össze egy mesterséges „antitestkönyvtárat” a magát 25 éve hetente kígyóméreggel beoltó Steve Ludwin kaliforniai rockzenész immunrendszerében kifejlődött antitestekből.

Brian Lohse, a dán egyetem kutatóprogramjának vezetője Ludwin DNS-ét használta fel a kutatáshoz, amivel hatékony kígyómarás elleni szereket lehet kifejleszteni – írta meg a ScienceNordic.

„Steve segítségével egyedülálló, testreszabott könyvtárat állítottunk fel, ami potenciálisan tartalmaz kígyómérgeket semlegesítő emberi antitesteket, amivel meg lehet gyógyítani kígyómarástól szenvedő pácienseket”

– mondta Lohse.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy kivonják a legfontosabb antitesteket a könyvtár mintáiból.

Lohse és kollégái a YouTube-on szereztek tudomást arról, hogy Ludwin 25 éve rendszeresen oltja be magát kígyóméreggel, hogy erősítse az immunrendszerét, és megőrizze a fiatalságát. A punkzenész eleinte csak kis mennyiségű kígyómérget adott be magának vízzel hígítva, de később már egyre erősebb mérgeket meg egyre nagyobb dózisokat használt, és az idők során 35-féle kígyóméregre növelte repertoárját.

Steve Ludwin épp kinyeri egy Pope-bambuszvipera mérgét.
photo_camera Steve Ludwin épp kinyeri egy Pope-bambuszvipera mérgét. Fotó: Niklas Hallee'n / AFP

A kígyóméreg immunerősítő és fiatalító hatására ugyan nincs tudományos bizonyíték, de Ludwin veszélyes hobbija kivételes lehetőséget nyújtott a kutatóknak.

Miután felvették a ma 49 éves zenésszel a kapcsolatot, Koppenhágában vérmintákat vettek tőle. Csakhogy a mintákban nem volt elég antitestet termelő B-sejt, ezért Ludwin csontvelőjéből kellett mintát venni. A zenész vállalkozott a fájdalmas beavatkozásra, és így már sikerült elegendő B-sejtet és DNS- és ribonukleinsav-mintát is nyerni tőle – mesélte a tudós.

A Ludwin-könyvtár elkészítése ezután két évig tartott.

A kutatást vezető Lohse azt mondta, sem ő, sem a Koppenhágai Egyetem senkinek sem tanácsolja, hogy kövesse Ludwin példáját, mivel „valóságos csoda”, hogy a zenész ilyen hosszú ideig túlélte a kígyómérgek hatását. A méreg ugyanis a májat és a csontokat is károsíthatja, és halált is okozhat. A zenész jóval azelőtt kezdte magát oltani, hogy a kutatócsoport képbe került volna, és őt sem biztatták arra, hogy folytassa. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.