Dán tudósok antitestkönyvtárat készítettek a magát 25 éve hetente kígyóméreggel beoltó rockzenész csontvelő-mintájából

A Koppenhágai Egyetem tudóscsoportja kétéves kutatással állított össze egy mesterséges „antitestkönyvtárat” a magát 25 éve hetente kígyóméreggel beoltó Steve Ludwin kaliforniai rockzenész immunrendszerében kifejlődött antitestekből.

Brian Lohse, a dán egyetem kutatóprogramjának vezetője Ludwin DNS-ét használta fel a kutatáshoz, amivel hatékony kígyómarás elleni szereket lehet kifejleszteni – írta meg a ScienceNordic.

„Steve segítségével egyedülálló, testreszabott könyvtárat állítottunk fel, ami potenciálisan tartalmaz kígyómérgeket semlegesítő emberi antitesteket, amivel meg lehet gyógyítani kígyómarástól szenvedő pácienseket”

– mondta Lohse.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy kivonják a legfontosabb antitesteket a könyvtár mintáiból.

Lohse és kollégái a YouTube-on szereztek tudomást arról, hogy Ludwin 25 éve rendszeresen oltja be magát kígyóméreggel, hogy erősítse az immunrendszerét, és megőrizze a fiatalságát. A punkzenész eleinte csak kis mennyiségű kígyómérget adott be magának vízzel hígítva, de később már egyre erősebb mérgeket meg egyre nagyobb dózisokat használt, és az idők során 35-féle kígyóméregre növelte repertoárját.

Steve Ludwin épp kinyeri egy Pope-bambuszvipera mérgét.Fotó: Niklas Hallee'n / AFP

A kígyóméreg immunerősítő és fiatalító hatására ugyan nincs tudományos bizonyíték, de Ludwin veszélyes hobbija kivételes lehetőséget nyújtott a kutatóknak.

Miután felvették a ma 49 éves zenésszel a kapcsolatot, Koppenhágában vérmintákat vettek tőle. Csakhogy a mintákban nem volt elég antitestet termelő B-sejt, ezért Ludwin csontvelőjéből kellett mintát venni. A zenész vállalkozott a fájdalmas beavatkozásra, és így már sikerült elegendő B-sejtet és DNS- és ribonukleinsav-mintát is nyerni tőle – mesélte a tudós.

A Ludwin-könyvtár elkészítése ezután két évig tartott.

A kutatást vezető Lohse azt mondta, sem ő, sem a Koppenhágai Egyetem senkinek sem tanácsolja, hogy kövesse Ludwin példáját, mivel „valóságos csoda”, hogy a zenész ilyen hosszú ideig túlélte a kígyómérgek hatását. A méreg ugyanis a májat és a csontokat is károsíthatja, és halált is okozhat. A zenész jóval azelőtt kezdte magát oltani, hogy a kutatócsoport képbe került volna, és őt sem biztatták arra, hogy folytassa. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.