A világ egyik leggazdagabb politikusa lesz Chile új elnöke

külföld
2017 december 18., 14:06
comments 34

A chilei alkotmány ritkaságnak számító rendelkezése szerint a regnáló elnök nem választható újra, de a korábbi elnökök később visszatérhetnek a hatalomba. Így fordulhatott elő, hogy az első női elnök, Michelle Bachelet után 2010-ben következett a katonai diktatúra bukása utáni első jobboldali elnök, Sebastián Pinera, majd 2014-ben visszajött Bachelet, hogy aztán 2018-tól ismét Pinerán legyen a sor.

Pinera és felesége, Cecilia ünnepelnek vasárnap éjjel
photo_camera Pinera és felesége, Cecilia ünnepelnek vasárnap éjjel Fotó: MARTIN BERNETTI/AFP

A tegnapi választáson Pinera 9 százalékpontot vert a baloldali jelöltre. Alejandro Guilliert a  második ciklusa végén korrupciós botrányba keveredett Bachelet támogatta, és az egykori tévébemondó azt ígérte, folytatja elődje progresszív reformjait, amelyek közül a legnagyobb visszhangot a világ egyik legszigorúbb abortusztörvényének enyhítése váltotta ki. A Pinochet diktatúrájától örökölt szabályozás szerint a megerőszakolt nők sem választhatták az abortuszt, aki mégis így tett, azt lecsukták.

Pinera még elnökként, 2013-ban látványosan dicsőíteni kezdett egy 11 éves lányt, akit két éven át erőszakolt a mostohaapja, mígnem teherbe esett. Pinera szerint a lány „bátor és érett” döntést hozott, amikor kijelentette: megtartja a gyereket, mert az „olyan lesz, mint egy játékbaba”. A szakértők és a közvélemény egy része persze kiakadt, de az elemzők szerint Pinera abortuszellenessége most is sok szavazatot hozott. 

A Magyarországról nézve szokatlanul demokratikus kampányban mindkét esélyes jelöltnek volt rendes programja, amelyeket televíziós vitákban is versenyeztettek. Míg a baloldali Guillier a szakszervezetek és az indián kisebbség jogainak védelmét tűzte zászlajára, addig Pinera az üzleti képességeit hangsúlyozta, és az adóterhek csökkentésével biztatta a cégeket és a tehetősebbeket. 

Pinera múltjának apró szépséghibája, hogy Pinochet diktatúrájának bukása után részt vett a diktátor pénzügyminiszterének kampányában, de a katonai diktatúra örökségétől elhatárolódott. 

Pinera szavazói Pinochet-szoborral ünneplik a választási győzelmet
photo_camera Pinera szavazói Pinochet-szoborral ünneplik a választási győzelmet Fotó: PABLO VERA LISPERGUER/AFP

A Harvardon végzett közgazdász a Forbes szerint a világ egyik leggazdagabb politikusa, akinek korábban volt saját tévécsatornája, repülőtársasága és focicsapata is. Ezzel a háttérrel természetesen nem kerülhette el, hogy korábban Berlusconihoz, újabban pedig Trumphoz hasonlítsák, amire az adóparadicsomok iránti vonzalmával is rászolgált.

Pinera győzelme újabb jele a dél-amerikai kontinens jobbra tolódásának, hiszen nemrég Peruban, Argentinában és Brazíliában is konzervatív kormányt választottak meg. A Washington Post azonban vitatkozik ezzel a mindenhol hangoztatott megállapítással, mivel a választások első fordulójában a baloldali párton több szavazatot kaptak, a szélsőjobb pedig még mindig nagyon keveset. De az elemzésük szerint már lehet érezni az elitellenességet és a centrumpártokból való kiábrándulást.

(Reuters, BBC 1, 2, WaPo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.