Egyes civil szervezetek nehezen kapnak ételosztási engedélyt, de az M. Richárd vezette étteremnek nem volt ilyen gondja

Budapest
2017 december 22., 11:28
comments 192

Az étterem tulajdonosainak és kollégáinak köszönhetően ma egytál ételt oszthattunk az étterem előtt. Köszönjük, hogy az V. kerület polgármesteri hivatala is hozzájárult a köztéren történő ételosztáshoz ezzel is támogatva kezdeményezésünket

- ezt Berki Krisztán írta ki tegnap az Instagramján. Berki egy olasz étterem ételosztását népszerűsítette.

A Nyugati téren található pizzériát évekig a DJ Karmatronic néven ismert Achilles Filippo Sparta működtette, ám őt szervezett bűnözői körök életveszélyesen megfenyegették, és elvették tőle az éttermet.

- Mi lett volna, ha nem jössz el Magyarországról?

- Szerintem megöltek volna.

Erről az Olaszországba menekült Sparta beszélt idén nyáron.

A férfi elüldözése után az étterem nem zárt be, a pizzériát működtető cégnek 2016. áprilisa óta M. Richárd az ügyvezetője.

M. Richárd vezette a fehér sportautót a májusban történt, két halálos áldozatot követelő Dózsa György úti balesetben, miközben a karambol idején nem volt jogosítványa. A tavasszal történt baleset miatt M. Richárdot nyár végén helyezték házi őrizetbe.

M. Richárdot egyébként „Gyurma” fedőnéven ismerik a titkosszolgálatnál. Év elején titkos nyomozás folyt ellene, és egy „Izom” néven futó biztonsági ember ellen, aki Rogán Antalt és Németh Szilárdot védte a nemzeti konzultáció egy csepeli fórumán.

Idén november végén a Népszavának több jótékonysági ételosztással foglalkozó civil szervezet is arról számolt be, hogy 

„sok ételosztással foglalkozó egyesület már hónapok óta nem kap területfoglalási engedélyt pénzért sem, nemhogy ingyen, pedig korábban több fővárosi kerület méltányosságból elengedte a foglalási díjat.”

UPDATE 19:10

A belvárosi önkormányzat sajtóosztálya péntek este azt írta:

A Nyugati tér közterülethasznosítási szempontból nem az V. kerület illetékességébe tartozó terület, ezért nincs hatáskörünk erre vonatkozóan közterülethasználati engedélyt kiadni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.