Trump belement, hogy az USA páncéltörő rakétákat adjon az ukránoknak

külföld
2017 december 24., 06:10
comments 188

Donald Trump friss döntése alapján az Egyesült Államok várhatóan komoly fegyverekkel fogja segíteni az orosz katonákkal és kelet-ukrajnai segítőikkel harcoló ukrán hadsereget. Az amerikaiak eddig is nyújtottak katonai segélyt Ukrajnának, de Obama elnök a kelet-ukrajnai konfliktus eddigi 4 éve alatt nem volt hajlandó arra, hogy az élet kioltására alkalmas fegyverekkel is segítse az ukrán hadsereget, tartva attól, hogy ha azok amerikai fegyverekkel szállnak szembe az oroszokkal, az a konfliktus eszkalálódásához vezethet.

Trumpék most azt mondják, ők is elsősorban védelemre adják a fegyvereket, a hivatalos indoklás szerint ők csak „fokozott védelmi képességgel” látják el az ukránokat.

A szállítandó fegyverek között vannak FGM–148 Javelin vállról indítható, hordozható, infravörös önirányítású páncéltörő rakéták is, amiket az ukrán vezetés nagyon régen kért már, sőt könyörgött értük Washingtonban. Ezek a fegyverek nagyban befolyásolhatják majd a kelet-ukrajnai háború kimenetelét.

Trump lépését természetesen nem fogadták valami jól Moszkvában, szakértők szerint ez az így is már-már katasztrofális állapotban lévő orosz-amerikai kapcsolatok további hűléséhez vezethet. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.