A Kreml szerint az Oroszországban elítélt ukránok nem tekinthetők fogolynak

Az orosz büntetőtörvénykönyv alapján elítélt ukrán állampolgárok nem cserélhetők ki a minszki megállapodások alapján, mivel nem tekintetők fogolynak – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában, Viktor Medvedcsuk humanitárius kérdésekért felelős ukrán különmegbízottnak a kapcsolattartó csoportban tett kijelentésére reagálva. Medvedcsuk szerint ugyanis hamarosan megvalósul a Kijev és a szakadár köztársaságok közötti fogolycsere újabb szakasza. 

Az orosz elnöki apparátus szóvivője azt mondta, tisztázni kell, Medvedcsuk pontosan kinek a kicserélésére gondolt. A minszki megállapodások alapján „mindenkit mindenkire” ki kell cserélni – mondta Peszkov.

„Moszkva érdekelt abban, hogy állampolgárait az országban lássa. Természetesen mindent megteszünk az orosz állampolgárok kiszabadítása érdekében”

– mondta Peszkov, aki szerint ebben a kérdésben Vlagyimir Putyin elnök illetékes meghozni a döntést.

Dmitrij Peszkov 2013-banFotó: Kiril Kudrajvcev/AFP

Medvedcsuk szerint a fogolycsere második szakaszában Kijev 74, a szakadár köztársaságok pedig 24 embert fognak szabadon bocsátani. Szerdán a minden eddiginél nagyobb léptékű fogolycsere keretében az ukrán kormány – a Moszkvában csütörtökön közölt, pontosított adatok szerint – 233 személyt szolgáltatott ki 73-ért cserébe.

Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes üdvözölte az ukrajnai fogolycserét, amit „fontos humanitárius lépésnek” minősített az ukrajnai rendezés ügyében. Szerinte a Kijev, illetve a két szakadár államalakulat, a magát önhatalmúlag kikiáltó Donyecki Népköztársaság és Luhanszki Népköztársaság között az ügyben folytatott tárgyalásoknak pótlólagos lendületet adott, hogy Putyin támogatásáról biztosította Medvedcsuknak a fogolycsere lebonyolítására vonatkozó kezdeményezését. A diplomata méltatta azt a szerepet is, amit Kirill orosz pátriárka játszott a kompromisszum elérésében.

Az orosz belpolitikáról szólva Peszkov elmondta: az illetékes hatóságok vizsgálják, hogy törvénybe ütköző-e az elnökválasztástól eltiltott Alekszej Navalnij politikusnak az a felhívása, hogy január 28-án rendezzenek országos „választói sztrájkot”. Peszkov a tüntetésre való felhívást egyéb módon nem kívánta kommentálni. (MTI)