Schmidt Máriáék májusra halasztják a Milo meghívása miatt vitatott V4-konferenciát

2018 január 9., kedd 7:20

Milo Yiannopoulos Fotó: MARK GRAHAM/AFP

"Európa Jövője" címmel tervezett konferenciát január 23 és 25 között a Schmidt Mária vezette  Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a V4-országok részvételével. 

Az esemény programja viszonylag jelentős vitát váltott ki, miután a meghívottak közt - kormányzati megszólalók mellett - szerepelt Milo "hányfeketefasztkellleszopnomhogynelegyeknáci" Yiannopoulos, az amerikai újjobboldal ellentmondásos figurája és egy-két másik vitatott nemzetközi fellépő is. 

A Fideszben nem örültek a listának, amit Schmidt és stábja állított össze, Gulyás Gergely alelnök nyilvánosan is nemkívánatosnak nevezte az eljárást. Az alapítvány közleménye szerint egyesek a választási kampány hevében nem hagyják dolgozni őket: 

"A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány január végére tervezett Európa jövője című tudományos, szakmai konferenciájának ténye, témái és előadói a közelgő magyarországi országgyűlési választások pártpolitikai harcának, küzdelmeinek része lett. Ez lehetetlenné teszi, hogy a konferencián a különböző vélemények és látásmódok szabad vitája folyjon. Ezért a Közalapítvány úgy határozott, hogy a konferenciát a parlamenti választások utáni időpontra, május végére halasztja, és erről az előadókat értesítette." (Mérce)