Pszichiátriai vizsgálatra küldik a sztálini rendszer bűneit kutató történészt

külföld
2018 január 10., 08:50
comments 53

Pszichiátriai vizsgálatnak vetnek alá egy orosz történészt, Jurij Dimitrijevet, és sokan attól tartanak, hogy hamis vádak alapján akarják beszámíthatatlannak nyilvánítani. Dimitrijev ugyanis éppen a sztálini rendszer bűneinek feltárásával foglalkozik, ez pedig szembemegy Putyin állami ideológiájával.

A 61 éves történészt „gyerekpornó képek”, és „fegyverek alkatrészeinek illegális birtoklása” miatt állították bíróság elé Északnyugat-Oroszországban. Egy korábbi vizsgálat szerint tiszta az elmeállapota, egy bírósági szakértő pedig nem talált pornográfiára utaló tartalmat azokon a fényképeken, ami alapján az ügyet elindították. A vád szerint saját nevelt lányáról csinált pornóképeket.

Aztán jött egy fordulat: a bíróság úgy döntött, újra meg kell vizsgálni a fényképeket, és újabb pszichiátriai vizsgálatot kell végezni a történészen, hogy eldöntsék, „szexuálisan deviáns”-e. Dimitrijev tagadja a vádakat, de akár 15 évre is börtönbe kerülhet.

Oroszországban viszont sokan úgy gondolják, hogy ezek hamis vádak, Dimitrijev pedig azért került bajba, mert feltárt egy tömegsírt kilencezer olyan ember holttestével, akiket Sztálin idejében végeztek ki. Putyin állami ideológiája viszont most éppen az, hogy Oroszországnak nem szabad szégyellni a múltját, sőt, az elnökválasztási kampányban kifejezetten épít a második világháborús győzelem emlékére. 

Putyin tavaly azt mondta, hogy Sztálin démonizálása valójában Oroszország stabilitását ássa alá. Azt viszont elismerte, hogy a politikai megtorlásokra nincs mentség.

Az orosz közmédia tavaly Dimitrijevet, és munkahelyét, a Memorial nevű szervezetet is azzal vádolta, hogy külföldi érdekből az orosz történelem torz változatát terjesztik.

A Kreml a Reutersnek azt mondta, nincs közük Dimitrijev ügyéhez. Ügyvédje szerint viszont ha nem tudják elítélni, akkor elmebetegnek nyilvánítják. „A szovjet időkből ismert procedúra. Megvádolni valakit, aztán pszichiátriai intézetbe zárni.” (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.