Nem fél semmitől? Hát attól, hogy valakik meghackelik az atomfegyvereket?

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Növekvő veszélyként ír a patináns Chatham House az atomfegyverek elleni hackertámadásokról. A Nemzetközi Kapcsolatok Királyi Intézete (ez a Chatham House hivatalos neve) szerint az atomarzenál irányítóközpontja elleni támadások akár véletlenszerű rakétakilövésekhez is vezethetnek, ami pillanatok alatt széleskörű atomháborúvá is eszkalálódhat. Megfogalmazásuk szerint "az atomfegyverrendszerek elleni kibertámadások lehetséges hatása roppant nagy".

Ennek részben oka, hogy az atomkor hajnalán, amikor az első rendszereket kiépítették, a számítástechnika még csak gyerekcipőben járt, és senki sem gondolt a hálózati biztonságra. "Sok sérülékenység van, amit a rossz szándékú szereplők behatolásra használhatnak" - írják. A legnagyobb probléma, hogy a megfelelő biztonsági rendszerek híján egy ilyen behatolás nem feltétlenül juthat senki tudomására. És nem pusztán maguk az atomfegyverek vannak veszélyben, hanem az irányítóközpontok közti kommunikációs csatornák és az ellátási lánc is. Ez pedig akár ahhoz is vezethet, hogy egy állam akkor se tudná bevetni az atomfegyvereit, ha éppen akarná, vagyis az atomarzenál egyetlen valós funkciója, az elrettentés is veszélybe kerül.

Békeidőben. Mert konfliktushelyzetben még ennél is nagyobb veszélyeket rejt az atomarzenál elleni kibertámadás. "Fokozottan feszült helyzetben egy ilyen támadás eszkalációhoz, vagyis a fegyverek bevetéséhez is vezethet. Véletlenszerű indításokat okozhat, ha túlzottan is az akár hamis adatokra támaszkodnak. Egy ilyen kompromittált rendszerben nem lehet bízni döntési helyzetben" - írták.

Összegzésük szerint "a legjobb esetben ez a bizonytalanság az atomarzenálba és a katonai képességekbe vetett bizalom erodálódásához vezethet. A legrosszabb esetben pedig szándékos félrevezetéshez és véletlen kilövésekhez". (Via The Telegraph)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.