Folytatódik a bírók lázadása: Handó Tünde kritikusai is bekerültek az Országos Bírói Tanácsba

jog
2018 január 16., 06:57

Az Országos Bírói Tanács (OBT) nem gyakran szerepelt eddig a hírekben, és ez nem is véletlen. Bár az európai kritikák hatására a kormány végül bővítette a jogköreit, de eddig ezekkel nem igazán élt. Pedig van hatalom a kezében: egyetértési joga van például a bírói vezetők kinevezésénél és az álláspályázatoknál, és felügyeli az Országos Bírói Hivatal elnökének tevékenységét. Aki nem más, mint a fideszes Szájer József felesége, a többek által politikai befolyásolással vádolt Handó Tünde.

Handó Tünde a Kúria és az Alkotmánybíróság elnökével október 16-án
photo_camera Handó Tünde a Kúria és az Alkotmánybíróság elnökével október 16-án Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A hvg.hu most arról írt, hogy a tegnapi szavazás után az eddiginél jóval kritikusabb OBT kezdheti meg hat éves mandátumát. A 15 fős testületnek tagja lett két olyan bíró, aki jogi lépéseket is tett Handó munkájával összefüggésben.

  • Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke Handó korábbi munkatársából lett egyik legnagyobb kritikusa. Ő volt az is, aki a közelmúltban azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert úgy véli, vissza lehet élni a fegyelmi elrendelésével, és így Handó befolyásolni tudja az őt ellenőrizni hivatott OBT összetételét. Ezt a fogást Handó rajta is kipróbálta, de nem járt sikerrel. 
  • Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) bírája pedig azért perelte Handót, mert a „joggal való visszaélése egyértelműen tetten érhető” a bírói álláspályázatok elbírásakor.

Ezzel egyidőben több olyan bíró elbukott a választáson, akiket az új rendszer hozott helyzetbe. A hvg.hu forrásai szerint ez „forradalom, lázadás, taktikai KO Handónak”.  

Tavaly Szepesházi Péterrel, a Budai Központi Kerületi Bíróság bírájával beszélgettünk arról, hogy robbanás közeli helyzet van a bíróságokon, és az eddig csendben lévő vezetők is nyíltan felemelik a hangjukat.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.