Folytatódik a bírók lázadása: Handó Tünde kritikusai is bekerültek az Országos Bírói Tanácsba

jog
2018 január 16., 6:57
comments 158

Az Országos Bírói Tanács (OBT) nem gyakran szerepelt eddig a hírekben, és ez nem is véletlen. Bár az európai kritikák hatására a kormány végül bővítette a jogköreit, de eddig ezekkel nem igazán élt. Pedig van hatalom a kezében: egyetértési joga van például a bírói vezetők kinevezésénél és az álláspályázatoknál, és felügyeli az Országos Bírói Hivatal elnökének tevékenységét. Aki nem más, mint a fideszes Szájer József felesége, a többek által politikai befolyásolással vádolt Handó Tünde.

photo_camera Handó Tünde a Kúria és az Alkotmánybíróság elnökével október 16-án Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A hvg.hu most arról írt, hogy a tegnapi szavazás után az eddiginél jóval kritikusabb OBT kezdheti meg hat éves mandátumát. A 15 fős testületnek tagja lett két olyan bíró, aki jogi lépéseket is tett Handó munkájával összefüggésben.

  • Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke Handó korábbi munkatársából lett egyik legnagyobb kritikusa. Ő volt az is, aki a közelmúltban azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert úgy véli, vissza lehet élni a fegyelmi elrendelésével, és így Handó befolyásolni tudja az őt ellenőrizni hivatott OBT összetételét. Ezt a fogást Handó rajta is kipróbálta, de nem járt sikerrel. 
  • Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) bírája pedig azért perelte Handót, mert a „joggal való visszaélése egyértelműen tetten érhető” a bírói álláspályázatok elbírásakor.

Ezzel egyidőben több olyan bíró elbukott a választáson, akiket az új rendszer hozott helyzetbe. A hvg.hu forrásai szerint ez „forradalom, lázadás, taktikai KO Handónak”.  

Tavaly Szepesházi Péterrel, a Budai Központi Kerületi Bíróság bírájával beszélgettünk arról, hogy robbanás közeli helyzet van a bíróságokon, és az eddig csendben lévő vezetők is nyíltan felemelik a hangjukat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt