Folytatódik a bírók lázadása: Handó Tünde kritikusai is bekerültek az Országos Bírói Tanácsba

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Országos Bírói Tanács (OBT) nem gyakran szerepelt eddig a hírekben, és ez nem is véletlen. Bár az európai kritikák hatására a kormány végül bővítette a jogköreit, de eddig ezekkel nem igazán élt. Pedig van hatalom a kezében: egyetértési joga van például a bírói vezetők kinevezésénél és az álláspályázatoknál, és felügyeli az Országos Bírói Hivatal elnökének tevékenységét. Aki nem más, mint a fideszes Szájer József felesége, a többek által politikai befolyásolással vádolt Handó Tünde.

Handó Tünde a Kúria és az Alkotmánybíróság elnökével október 16-ánFotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A hvg.hu most arról írt, hogy a tegnapi szavazás után az eddiginél jóval kritikusabb OBT kezdheti meg hat éves mandátumát. A 15 fős testületnek tagja lett két olyan bíró, aki jogi lépéseket is tett Handó munkájával összefüggésben.

  • Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke Handó korábbi munkatársából lett egyik legnagyobb kritikusa. Ő volt az is, aki a közelmúltban azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert úgy véli, vissza lehet élni a fegyelmi elrendelésével, és így Handó befolyásolni tudja az őt ellenőrizni hivatott OBT összetételét. Ezt a fogást Handó rajta is kipróbálta, de nem járt sikerrel. 
  • Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) bírája pedig azért perelte Handót, mert a „joggal való visszaélése egyértelműen tetten érhető” a bírói álláspályázatok elbírásakor.

Ezzel egyidőben több olyan bíró elbukott a választáson, akiket az új rendszer hozott helyzetbe. A hvg.hu forrásai szerint ez „forradalom, lázadás, taktikai KO Handónak”.  

Tavaly Szepesházi Péterrel, a Budai Központi Kerületi Bíróság bírájával beszélgettünk arról, hogy robbanás közeli helyzet van a bíróságokon, és az eddig csendben lévő vezetők is nyíltan felemelik a hangjukat.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.