Külügyminisztérium: Szijjártó nem tudta, hogy Gorkát itthon körözik, amikor találkozott vele Washingtonban

politika
2018 január 20., 08:50
comments 162

Csütörtök délelőtt írtuk meg, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly tavasszal Washingtonban úgy találkozott Gorka Sebestyénnel, a Fehér Ház akkori biztonságpolitikai tanácsadójával, hogy a férfi már akkor is rajta volt a magyar rendőrség körözési listáján.

Hogy Gorka pontosan mit tett, ami miatt a hatóságok lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés gyanújával körözik, továbbra sem tudni. A rendőrség a megismételt kérdésünkre csak annyit válaszolt: „Tájékoztatjuk, hogy a portáljuknak korábban adott információn túl az üggyel összefüggésben további információt nem áll módunkban közölni.”

photo_camera A Külgazdasági és Külügyminisztérium fotóján Szijjártó Péter (b) megbeszélését folytat Gorka Sebestyén elnöki külügyi és nemzetbiztonsági tanácsossal Washingtonban 2017. március 21-én. Fotó: KKM / MTI

Az eredeti cikkünk megjelenése előtt nem kaptunk választ a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, de miután a hírt felkapta a világsajtó, újra elküldtük a kérdéseinket a minisztériumnak arról, hogy a találkozó idején tisztában voltak-e azzal, hogy Magyarországon elfogatóparancs van érvényben Gorkával szemben, és ha igen, pontosan mit tudtak az ügy körülményeiről. A KKM erre azt válaszolta:

„Szijjártó Péter nem tudott az elfogatóparancsról, magas rangú fehér házi munkatársak esetében a police.hu átnézése nem tartozik a felkészüléshez.”

Szijjártó Péter külügyminiszternek természetesen tényleg nem kell személyesen a police.hu körözési listáját böngésznie, mielőtt a Fehér Házba utazik. Az viszont egyszerűen nem igaz, hogy a KKM-nek ne lenne feladata a külügyminiszter külföldi találkozói előtt felkészülni, illetve a minisztert felkészíteni abból, hogy ott kivel fog találkozni.

A magyar állam éppen azért tart fent ekkora, évi sok milliárd forintba kerülő apparátust – ideértve a KKM Észak-Amerikai Főosztályát, a követségeket, a diplomaták hálózatát, a külföldi hírszerzéssel foglalkozó Információs Hivatalt és más szervezeteket –, hogy többek között azzal is segítsék a kormány munkáját, hogy jelentéseket készítsenek, amikből aztán a minisztert tájékoztatják, például arról, hogy kivel fog tárgyalni az amerikai kormányból, függetlenül attól, hogy az USA szövetséges ország.

Mindemellett az is igaz, hogy ha úgy ítélik meg, nem jelent veszélyt a Fehér Házban egyeztetni egy olyan tisztviselővel, akivel szemben Magyarországon eljárás folyik, előfordulhat, hogy a minisztérium úgy dönt, az ország érdekeire való tekintettel megejtik a találkozót.

De azt állítani, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak nem feladata felkészülni abból, hogy milyen hátterük van azoknak a tisztviselőknek, akikkel Szijjártó Péter hivatalosan egyeztet, simán hazugság.

Érdekesség, hogy Szijjártó Péter kedden ismét Washingtonban járt, ahol A. Wess Mitchell európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár fogadta.

photo_camera Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és A. Wess Mitchell európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár találkozója Washingtonban 2018. január 16-án. Fotó: KKM/MTI/MTVA

Szijjártó az MTI-nek előzetesen azt mondta, a tervek szerint Jason Greenblatt nemzetközi tárgyalásokért felelős elnöki különmegbízottal is egyeztet. Ő a Fehér Házból tavaly nyáron elbocsátott Gorka mellett szintén ott volt a 2017. március 21-i találkozón.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.