Külügyminisztérium: Szijjártó nem tudta, hogy Gorkát itthon körözik, amikor találkozott vele Washingtonban

politika
2018 január 20., 08:50
comments 162

Csütörtök délelőtt írtuk meg, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly tavasszal Washingtonban úgy találkozott Gorka Sebestyénnel, a Fehér Ház akkori biztonságpolitikai tanácsadójával, hogy a férfi már akkor is rajta volt a magyar rendőrség körözési listáján.

Hogy Gorka pontosan mit tett, ami miatt a hatóságok lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés gyanújával körözik, továbbra sem tudni. A rendőrség a megismételt kérdésünkre csak annyit válaszolt: „Tájékoztatjuk, hogy a portáljuknak korábban adott információn túl az üggyel összefüggésben további információt nem áll módunkban közölni.”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbeszélését folytat Gorka Sebestyén elnöki külügyi és nemzetbiztonsági tanácsossal Washingtonban 2017. március 21-én.
photo_camera A Külgazdasági és Külügyminisztérium fotóján Szijjártó Péter (b) megbeszélését folytat Gorka Sebestyén elnöki külügyi és nemzetbiztonsági tanácsossal Washingtonban 2017. március 21-én. Fotó: KKM / MTI

Az eredeti cikkünk megjelenése előtt nem kaptunk választ a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, de miután a hírt felkapta a világsajtó, újra elküldtük a kérdéseinket a minisztériumnak arról, hogy a találkozó idején tisztában voltak-e azzal, hogy Magyarországon elfogatóparancs van érvényben Gorkával szemben, és ha igen, pontosan mit tudtak az ügy körülményeiről. A KKM erre azt válaszolta:

„Szijjártó Péter nem tudott az elfogatóparancsról, magas rangú fehér házi munkatársak esetében a police.hu átnézése nem tartozik a felkészüléshez.”

Szijjártó Péter külügyminiszternek természetesen tényleg nem kell személyesen a police.hu körözési listáját böngésznie, mielőtt a Fehér Házba utazik. Az viszont egyszerűen nem igaz, hogy a KKM-nek ne lenne feladata a külügyminiszter külföldi találkozói előtt felkészülni, illetve a minisztert felkészíteni abból, hogy ott kivel fog találkozni.

A magyar állam éppen azért tart fent ekkora, évi sok milliárd forintba kerülő apparátust – ideértve a KKM Észak-Amerikai Főosztályát, a követségeket, a diplomaták hálózatát, a külföldi hírszerzéssel foglalkozó Információs Hivatalt és más szervezeteket –, hogy többek között azzal is segítsék a kormány munkáját, hogy jelentéseket készítsenek, amikből aztán a minisztert tájékoztatják, például arról, hogy kivel fog tárgyalni az amerikai kormányból, függetlenül attól, hogy az USA szövetséges ország.

Mindemellett az is igaz, hogy ha úgy ítélik meg, nem jelent veszélyt a Fehér Házban egyeztetni egy olyan tisztviselővel, akivel szemben Magyarországon eljárás folyik, előfordulhat, hogy a minisztérium úgy dönt, az ország érdekeire való tekintettel megejtik a találkozót.

De azt állítani, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak nem feladata felkészülni abból, hogy milyen hátterük van azoknak a tisztviselőknek, akikkel Szijjártó Péter hivatalosan egyeztet, simán hazugság.

Érdekesség, hogy Szijjártó Péter kedden ismét Washingtonban járt, ahol A. Wess Mitchell európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár fogadta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és A. Wess Mitchell európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár találkozója Washingtonban 2018. január 16-án.
photo_camera Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és A. Wess Mitchell európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár találkozója Washingtonban 2018. január 16-án. Fotó: KKM/MTI/MTVA

Szijjártó az MTI-nek előzetesen azt mondta, a tervek szerint Jason Greenblatt nemzetközi tárgyalásokért felelős elnöki különmegbízottal is egyeztet. Ő a Fehér Házból tavaly nyáron elbocsátott Gorka mellett szintén ott volt a 2017. március 21-i találkozón.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.