Az amerikai és a lengyel külügyminiszter együtt szidták a német-orosz vezeték tervét

2018 január 27., szombat 20:11
73

Nagyon határozottan elítélte Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Varsóban az Északi Áramlat 2 nevű gázvezeték megépítésének tervét.

"Ahogy Lengyelország, úgy az Egyesült Államok is ellenzi az Északi Áramlat 2 vezetéket. Úgy látjuk, hogy aláássa Európa energetikai biztonságát és stabilitását" - jelentette ki Tillerson. Hasonlókat mondott lengyel kollégája is.

Rex Tillerson (balra) amerikai és Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter sajtótájékoztatója Varsóban. Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

A vezeték párhuzamosan futna a már működő Északi Áramlat 1 vezetékkel, és közvetlenül vinne még több gázt Oroszországból Németországba. Az építkezésben német, osztrák, olasz és francia energetikai cégek is benne lennének, és a német kormány támogatását is élvezi. Ha a vezeték megépülne, akkor többet nem kellene Ukrajnán vagy éppen Belorusszián át szállítania az oroszoknak gázt az EU-ba, mert a két Északi Áramlat elég lenne a teljes európai piac ellátásához.

Lengyelország és az USA régóta lobbizik az Európai Bizottságnál, hogy akadályozza meg az építkezést, Brüsszelben viszont azt mondják, hogy sokat nem tehetnek, mert a vezeték nem az EU területén, hanem a tenger alatt épülne, és így jogilag nem tudják megfogni. Az USA tavaly egy olyan szankciót is hozott, aminek alapján ki lehetne tiltani az amerikai piacról azokat a nyugati cégeket, amelyek részt vesznek a beruházásban. (reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt