30 nap elzárás várhat az őrizetbe vett Alekszej Navalnijra

külföld
2018 január 28., 17:55
comments 149
Alekszej Navalnij egy moszkvai bíróságon 2017 márciusán.
photo_camera Alekszej Navalnij egy moszkvai bíróságon március 30-án, miután egy korrupcióellenes tüntetésen letartóztatták. Fotó: Kirill Kudrjavcev/AFP

A közrend megsértésével és nem engedélyezett tüntetés szervezésével vádolhatják meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, akit vasárnap vett őrizetbe az orosz rendőrség. Ha így lesz, Navalnij 30 napig terjedő elzárásra ítélhetik. 

Nem ez lesz az első elzárása, ha valóban bekövetkezik, nem engedélyezett demonstrációk szervezéséért korábban már többször is leültették.

Az orosz választási bizottság még karácsony idején tagadta meg a 41 éves politikustól annak jogát, hogy elinduljon a március 18-i orosz elnökválasztáson. 

link Forrás

A hivatalos indoklás szerint Navalnij hiába gyűjtötte össze a szükséges kopogtatócédulákat, nem állhat rajtkőhöz, mert csalás miatt büntetőeljárás van vele szemben folyamatban, és gazdasági bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönre ítélték. 

Navalnij a választás bojkottjára szólított fel és több nagyvárosban tüntetéseket hívott össze. A BBC helyi tudósítója szerint Moszkvában több ezren demonstráltak. Navalnijt a tüntetésre menet tartóztatták fel és tuszkolták be egy kisbuszba. Az ellenzéki politikus a Twitteren azt kérte híveitől, folytassák a tiltakozást. A rendezvényeken összesen 200 embert állítottak elő. 

A rendőrök a nap során egyébként Navalnij és más ellenzéki aktivisták irodájában is razziát tartottak, gépeket foglaltak le és hat embert őrizetbe is vettek. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.