Putyin szóvivője Navalnij letartóztatásáról: „Putyinnak nincs vetélytársa a politika Olümposzán”

külföld
2018 január 29., 11:56
comments 23

Nincs vetélytársa Vlagyimir Putyin orosz elnöknek jelenleg a politika Olümposzán - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

Peszkov így válaszolt arra a kérdésre, hogy a Kreml politikai fenyegetésként tekint-e Alekszej Navalnij ellenzéki politikusra, akit vasárnap őrizetbe vettek egy általa meghirdetett, az elnökválasztás bojkottjára felszólító tüntetésen.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője 2017. december 20-án.
photo_camera Peszkov Fotó: Szergej Gunejev/Szputnyik

"Vlagyimir Putyin népszerűségi szintje messze meghaladja Oroszország határait. Aligha kételkedhet bárki is abban, hogy Putyin a közvélemény abszolút vezetője, a politikai Olümposz abszolút vezetője, akivel jelenleg aligha tud bárki is komolyan konkurálni" - mondta a szóvivő.

"Putyin nem egyszer megerősítette vitathatatlan vezető szerepét, és továbbra is így tesz majd" - mondta. Peszkov nemrég azzal került be a hírekbe, hogy arról beszélt, Putyin a világ legtapasztaltabb, legnagyobb tudású és legtehetségesebb vezetője, és kevesen vannak, akik hozzá foghatók.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a tiltakozó akciók Oroszországban nem sérthetik meg a törvényt és a közrendet. Szavai szerint a Navalnij által kezdeményezett tüntetéseket csak meglehetősen kevés helyen tartották meg törvényesen, a hatóságokkal egyeztetve, több helyen pedig a szervezők megsértették a törvényt azzal, hogy elutasították a nekik a demonstráció számára felajánlott helyszínt.

Peszkov szerint egyébként az Egyesült Államok a márciusi orosz elnökválasztást próbálja meg befolyásolni a washingtoni pénzügyminisztériumnak a Kreml közeli tisztségviselőkről, politikusokról és oligarchákról készített, a tervek szerint a nap folyamán nyilvánosságra hozandó jelentésével. Úgy vélekedett, hogy a Moszkva által alaposan tanulmányozandó lista publikálásának, amely önmagában még nem ér fel egy újabb szankcióhullámmal, nincs különösebb jelentősége.

A lista a várakozások szerint alapjául szolgál majd az orosz magánszemélyek, hadiipari és energetikai vállalatok, valamint a pénzügyi szektor és a biztonsági szakszolgálatok ellen bevezetendő amerikai büntetőintézkedéseknek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.