Harcot hirdettek a lelki-társ állatok ellen az amerikai légitársaságok

2018 február 2., péntek 16:18
136

Mi is írtunk róla, hogy nem vihette fel a repülőre egy amerikai nő az őt érzelmileg támogató lelkitárs-pávát. A probléma nem újkeletű: 2014-ben egy lelkitárs-disznóval próbált felszállni a US Airlines repülőjére, de őt sem engedték.

Az MTI most arról ír nemzetközi hírügynökségekre hivatkozva, hogy biztonsági okokból szigorítanak a terápiás állatok (emotional support animals) szállítására vonatkozó előírásaikon a vezető amerikai légitársaságok. 

A United Airlines, amely a Dexter nevű pávát megakadályozta a légi közlekedésben, csütörtökön jelentette be, hogy szigorítja szabályait, mivel tavaly 75 százalékkal nőtt a terápiás állattal utazó ügyfeleik, és ezzel együtt az állatok jelenlétéből adódó balesetek száma is. 

A szövetségi irányelvek szerint a rokkant, betegséggel élő utasokat megilleti a jog, hogy különböző terápiás, vagy segítő állatokat vigyenek fel magukkal a repülőgép-fedélzetre, ugyanakkor a légitársaságoknak is jogukban áll megtagadni a felszállást bizonyos egzotikus, vagy szokatlan házi kedvencektől.

A United Airlines a jövőben több dokumentumot fog kérni a terápiás állatot igénylő utasoktól. A gazdáknak igazolniuk kell, hogy az állat jól nevelt és megkapta a szükséges oltásokat, valamint állatorvosi igazolás kell arról is, hogy az állat nem jelent fenyegetést a többi emberre nézve. Az utasoknak gyakran akár 125 dollárt (31 ezer forint) kell fizetniük egy útra, hogy magukkal vihessenek a fedélzetre egy kis testű háziállatot, míg a terápiás kedvencek ingyen utazhatnak. 

A Delta Air Lines is hasonló változtatásokat vezet be. A légitársaság szerint 2016 óta 84 százalékkal nőtt az állatok okozta balesetekkel kapcsolatos bejelentések száma. Egy alkalommal egy 30 kilogrammos terápiás kutya okozott komoly arcsérüléseket egy utasnak. „Az utasok próbálkoztak már terápiás pulykákkal, óriás repülőerszényesekkel, kígyókkal, pókokkal és egyéb állatokkal” - idézte fel a légitársaság.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt