Oroszországot és Kínát is kiborították az amerikaiak atomfegyverfejlesztési tervei

külföld
2018 február 04., 09:44
comments 137

Oroszországban "nagy csalódást keltett", és Kínában is bírálatokat váltott ki az amerikai haderő nukleáris felülvizsgálatáról, az új amerikai nukleáris doktrínáról közölt amerikai jelentés (Nuclear Posture Review). Az amerikai haderő tervezői ugyanis az ország atomfegyverarzenáljának modernizálását javasolták, különös tekintettel olyan kisebb atomfegyverek fejlesztésére, amelyekkel elriaszthatnák Oroszországot a saját atomfegyverei bevetésétől. Az orosz külügyminisztérium értékelése szerint ezzel az Egyesült Államok az összeütközés lehetőségét keresi, a kínai védelmi minisztérium szerint pedig, "a világ legnagyobb nukleáris arzenálját birtokló országnak inkább követnie kéne [a leszerelési] trendeket, nem pedig szembe mennie azokkal".

Az amerikai haderő értékelése szerint a jelenleg rendelkezésre álló atomfegyvereik pusztító ereje túlontúl nagy, akkora, hogy semmi realitása nincs a bevetésüknek. Így pedig legfőbb, elrettentő szerepüket sem tölthetik be. Ezért kéne olyan kisebb, taktikai atomfegyvereket fejleszteni, melyek reálisan bevethetők.

Az oroszok erre válaszul máris közölték, hogy "készek megtenni a szükséges lépéseket". Az orosz külügyminisztérium szerint a dokumentumot olvasva egyértelmű, hogy az Oroszország ellen irányul, "már első olvasásra is leugrik a lapról az oroszellenesség".

A kínaiak visszafogottabbak voltak, de ők is élesen bírálták az amerikai terveket. Szerintük az amerikaiak elemzésükben aránytalanul felfokozottként írták le a kínai atomfegyverek jelentette veszélyt. A kínai védelmi minisztérium szerint atomfegyvereik csak elrettentésre szolgálnak, védelmi fegyverek. "Reméljük, hogy az Egyesült Államok szakít a hidegháborús mentalitással, és őszintén nekikezd leszerelési feladatai teljesítésének, egyben hitelesen értékeli Kína stratégiai céljait és objektívan tekint a kínai védelmi és katonai képességek fejlesztésére" - írták közleményükben. (Via BBC 1, 2)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.