Befagyasztották a sakkvilágszövetség svájci bankszámláit, mert az elnököt azzal vádolják, hogy a szíriai kormány nevében üzletelt

bűnügy
2018 február 14., 11:03
comments 28

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) közölte, a szövetség svájci bankszámláit befagyasztották, miután a szövetség több mint 22 éve regnáló elnökét, Kirszan Iljumzsinov volt kalmük elnököt (Putyin megbízható szövetségesét) azzal vádolták meg, hogy a szíriai kormány nevében végzett el tranzakciókat.

Kirszan ljumzsoniv, a FIDE elnöke Vlagyimir Putyinnal Szocsiban 2017. július 21-én.
photo_camera Kirszan ljumzsoniv, a FIDE elnöke Vlagyimir Putyinnal Szocsiban 2017. július 21-én. Fotó: Alekszej Nikolszkij / Szputnyik

Az orosz milliárdos 2015-ben került rá az amerikai pénzügyminisztérium szankciós listájára, mondván: Bassár el-Aszad kormányával üzletelt. Iljumzsinov tagadta a vádakat, és visszalépett a FIDE vezetésétől.

De a FIDE most közölte, a svájci UBS bank befagyasztotta a számlájukat, és az elnök még mindig a szankciós listán van. A lausanne-i központú FIDE kincstárnoka, Adrian Siegel elismerte, hogy ez „komoly probléma”, ami „súlyosan károsította” a szövetség üzleti ügyeit.

Iljumzsnov – aki egy időben megfontolta, hogy elinduljon a FIFA vezetéséért – egyébként korábban azt állította, elrabolták az ufók, akik mellesleg a sakk feltalálói. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.