Befagyasztották a sakkvilágszövetség svájci bankszámláit, mert az elnököt azzal vádolják, hogy a szíriai kormány nevében üzletelt

2018 február 14., szerda 11:03
28

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) közölte, a szövetség svájci bankszámláit befagyasztották, miután a szövetség több mint 22 éve regnáló elnökét, Kirszan Iljumzsinov volt kalmük elnököt (Putyin megbízható szövetségesét) azzal vádolták meg, hogy a szíriai kormány nevében végzett el tranzakciókat.

Kirszan ljumzsoniv, a FIDE elnöke Vlagyimir Putyinnal Szocsiban 2017. július 21-én. Fotó: Alekszej Nikolszkij / Szputnyik

Az orosz milliárdos 2015-ben került rá az amerikai pénzügyminisztérium szankciós listájára, mondván: Bassár el-Aszad kormányával üzletelt. Iljumzsinov tagadta a vádakat, és visszalépett a FIDE vezetésétől.

De a FIDE most közölte, a svájci UBS bank befagyasztotta a számlájukat, és az elnök még mindig a szankciós listán van. A lausanne-i központú FIDE kincstárnoka, Adrian Siegel elismerte, hogy ez „komoly probléma”, ami „súlyosan károsította” a szövetség üzleti ügyeit.

Iljumzsnov – aki egy időben megfontolta, hogy elinduljon a FIFA vezetéséért – egyébként korábban azt állította, elrabolták az ufók, akik mellesleg a sakk feltalálói. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt