Varga Mihály alighanem saját magán kezdi a kőkemény felelősségre vonást a lesújtó korrupciós jelentés miatt

POLITIKA
2018 február 21., 20:12

Kijött a Transparency International éves korrupciós jelentése, eszerint Magyarország az EU második legkorruptabb országa, a világban a 66. helyen állunk

Nem volt ez mindig így, tíz éve, 2008-ban például a 47. helyen voltunk. Az akkor olyan sokkoló adat volt, hogy Varga Mihály a parlamentben kérte számon Veres János regnáló szocialista pénzügyminisztert. 

„VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Transparency International minden esztendőben kiadja azt a listát, amely egy-egy országban a korrupció állapotát mutatja vagy az állapotáról készült felmérés végeredményét mutatja. A legutóbbi, 2008 szeptemberében napvilágot látott anyagban azt olvashatjuk, hogy Magyarországon a korrupció mértéke a gazdasági növekedés gátjává vált. Azt találjuk, hogy Magyarország újra visszacsúszott, ezúttal a 39. helyről a 47. helyre. Olyan országok előznek meg bennünket, mint Barbados, Botswana, Puerto Rico, Mauritius, Macao vagy éppen a Zöld-foki szigetek. A Transparency International felmérése alapján Magyarország már korruptabb országnak számít ezekhez képest. Nos, nem volt ez mindig így. Csak szeretnék emlékeztetni arra, hogy 2002-ben ezen a listán Magyarország még a 33. helyen volt, onnan sikerült most hat év MSZP-SZDSZ-kormányzás következtében a 47. helyre lecsúszni.

(…)

Azt kérdezem tehát a miniszter úrtól, tisztelt miniszter úr, hogy mit szól mindehhez a korrupciós felméréshez. Érez-e azért valamilyen felelősséget, hogy Magyarország az elmúlt hat évben ezen a listán több mint 10 helyet visszacsúszott?

Tisztelettel várom válaszát. (Taps a Fidesz soraiból.)”

Veres János egy teljesen zagyva szöveggel hárított.

De megint jött Varga, és  továbbra is a miniszter személyes felelősségét firtatta:

„VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Hát, miniszter úr, szokás szerint megint megkerülte a választ. Én azt kérdeztem, hogy érez-e valamilyen felelősséget e miatt a kialakult helyzet miatt. Úgy tűnik, hogy ön semmilyen felelősséget nem érez. Egyben azért egyezzünk meg: a 33. hely és a 47. hely között azért nagyságrendi különbség van.

Én azt kérdeztem, hogy ön érez-e emiatt felelősséget. (…) Úgy tűnik, hogy ön nem hajlandó tudomásul venni a tényeket. Amikor az országban akár autópálya-tendereknél, akár uniós támogatásoknál a korrupciót tapasztalja mindenki, amikor egy nemzetközi szervezet arról ír, hogy Magyarországon már a gazdasági növekedés gátja a korrupció, akkor igenis ön felelősséggel tartozik ezért.

Köszönöm a szót, elnök úr. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Bravó! - Taps a Fidesz és a KDNP soraiból.)”

A mostani jelentés után, amikor a 47. hely már csak egy régi szép emlék, két dolog történhet: 

1. Varga Mihály leszedi a keresztvizet Varga Mihályról. 

2. Soros. (Taps a Fidesz soraiból.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.