A kormány újabb eszközt talált arra, hogy megvetesse a BKV-val a magyar buszokat

Határozatban kérte fel a kormány Varga Mihály nemzeti fejlesztési minisztert, hogy törvénymódosítással érje el, hogy a fővárosi buszbeszerzésekbe – amelyet jelenleg a fővárosi tulajdonú BKV végez –  a kormány az eddigieknél hathatósabban beleavatkozzon.

Ez magyarul azt jelenti, hogyha a határozatnak megfelelően Varga Mihály tárcája módosítja a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvényt, akkor a 2016-ban felállított Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottság (NABB) is beleszólhat a fővárosi buszbeszerzésekbe. Javaslatot tehet, beszerzéseket készíthet elő, adatszolgáltatásra kötelezheti a BKV-t. A NABB eddig csak a Volánbuszos közbeszerzések felett szerzett egy másik, immár kétéves kormányhatározat alapján kontrolt.

Ez már a sokadik fordulat a kormány és a főváros között hol hangosabban, hol fű alatt vívott háborúban, amelynek tétje, hogy a kormány által kiválasztatott és támogatott magyar buszgyártókat üzlethez juttassák. 

Mint ismeretes, a metrópótló csuklós buszokat a főváros megoldotta volna külföldi buszok vásárlásával, miután a magyar gyártó (akkor Mabi-bus Kft.) nem tudott megfelelő gyártói kapacitást felmutatni, és határidőre, illetve versenyképes áron legyártani 150 csuklós buszt. A ma már Ikarus Egyedi néven futó cégnek 30 buszt kéne legyártania áprilisig, de nem állnak jól a járművekkel.

A mostani rendelet tehát azzal hozná még erősebb helyzetbe a kormányzati szándékot, hogy a NABB bevonásával újabb eszköze lenne a kormánynak arra, hogy a buszvásárlások felett diszponáljon – uniós szabadkereskedelmi irányelvek ide, magyar közbeszerzési törvény oda.

Tarlós István főpolgármester az Indexnek szerdán reagált a hétfőn kiadott határozatra, amelyben azt firtatja, kompenzálja-e az állam a fővárost, ha a magyar busz drágább és kockázatosabb üzletnek bizonyul, mint a külföldi konkurensekkel tető alá hozható biznisz:

„Tarlós lapunknak azt mondta, hogy a magyar buszgyártást a főváros is támogatja, de a kormányzatnak két alapvető kérdésre választ kell adnia: Ki biztosítja a többletforrást az adott önkormányzatnak, ha a drágább magyar buszt kell megvenni Ki garantálja, hogy az új, még nem bevezetett típusoknál a gyártó betartja a szállítási határidőket?” 

(via Index)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.