A kormány újabb eszközt talált arra, hogy megvetesse a BKV-val a magyar buszokat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Határozatban kérte fel a kormány Varga Mihály nemzeti fejlesztési minisztert, hogy törvénymódosítással érje el, hogy a fővárosi buszbeszerzésekbe – amelyet jelenleg a fővárosi tulajdonú BKV végez –  a kormány az eddigieknél hathatósabban beleavatkozzon.

Ez magyarul azt jelenti, hogyha a határozatnak megfelelően Varga Mihály tárcája módosítja a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvényt, akkor a 2016-ban felállított Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottság (NABB) is beleszólhat a fővárosi buszbeszerzésekbe. Javaslatot tehet, beszerzéseket készíthet elő, adatszolgáltatásra kötelezheti a BKV-t. A NABB eddig csak a Volánbuszos közbeszerzések felett szerzett egy másik, immár kétéves kormányhatározat alapján kontrolt.

Ez már a sokadik fordulat a kormány és a főváros között hol hangosabban, hol fű alatt vívott háborúban, amelynek tétje, hogy a kormány által kiválasztatott és támogatott magyar buszgyártókat üzlethez juttassák. 

Mint ismeretes, a metrópótló csuklós buszokat a főváros megoldotta volna külföldi buszok vásárlásával, miután a magyar gyártó (akkor Mabi-bus Kft.) nem tudott megfelelő gyártói kapacitást felmutatni, és határidőre, illetve versenyképes áron legyártani 150 csuklós buszt. A ma már Ikarus Egyedi néven futó cégnek 30 buszt kéne legyártania áprilisig, de nem állnak jól a járművekkel.

A mostani rendelet tehát azzal hozná még erősebb helyzetbe a kormányzati szándékot, hogy a NABB bevonásával újabb eszköze lenne a kormánynak arra, hogy a buszvásárlások felett diszponáljon – uniós szabadkereskedelmi irányelvek ide, magyar közbeszerzési törvény oda.

Tarlós István főpolgármester az Indexnek szerdán reagált a hétfőn kiadott határozatra, amelyben azt firtatja, kompenzálja-e az állam a fővárost, ha a magyar busz drágább és kockázatosabb üzletnek bizonyul, mint a külföldi konkurensekkel tető alá hozható biznisz:

„Tarlós lapunknak azt mondta, hogy a magyar buszgyártást a főváros is támogatja, de a kormányzatnak két alapvető kérdésre választ kell adnia: Ki biztosítja a többletforrást az adott önkormányzatnak, ha a drágább magyar buszt kell megvenni Ki garantálja, hogy az új, még nem bevezetett típusoknál a gyártó betartja a szállítási határidőket?” 

(via Index)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.