Orbán: A Transparency International jelentésében azt olvastam, hogy Magyarország minden évben elveszít kettőszáz milliárd forintot a közbeszerzések körül uralkodó korrupció miatt

Soros?

Soros. 

Ki gondolta volna, hogy így reagál a Fidesz arra, hogy a Transparency International éves korrupciós jelentése szerint a korábbinál is súlyosabb a helyzet Magyarországon, az EU-ban csak Bulgáriában lopnak többet a közpénzből. 

A TI úgy foglalta össze a jelenlegi helyzetet, hogy Magyarországon felülről vezérelt, rendszerszintű, több esetben törvényesített korrupció tapasztalható, amely meghatározza a politikai rendszert és befolyásolja a gazdaság működését. A szervezet aggasztónak tartja azt is, hogy a kormány a korrupció és a hatalmi visszaélések leküzdése helyett a kormányzást kritizáló civil és nemzetközi szervezetek elleni kampányra használja az államhatalmat.

És erre tökéletesen rímelve azt válaszolta közleményben a Fidesz, hogy 

„A Soros által pénzelt Transparency International most is azt a két európai országot - Magyarországot és Bulgáriát - támadja, amelyek kerítést építettek az illegális migráció ellen.”

Szijjártó Péter külügyminiszter még erre is rátett egy lapáttal, amikor a lesújtó korrupciós jelentésről az jutott eszébe, hogy „ez egy újabb megnyilatkozása a nemzetközi szervezetek Magyarország elleni példa nélküli támadásának, amely kizárólag arról szól, hogy nem értenek egyet az ország migrációs politikájával. Minket nem érdekel sem a zsarolás, sem a nyomásgyakorlás", ezután sem fogunk egyetlen illegális bevándorlót sem beengedni Magyarországra, "a kerítés pedig ott marad, ahol van".

A magyar korrupciós index nem most zuhant nagyot, hanem 2012 óta folyamatosan romlik (amikor még híre sem volt a kerítésnek), és váltunk mostanra majdnem sereghajtóvá az EU-ban. 

Volt idő, amikor még kerítés sem volt, Soros sem került óriásplakátra, a szocialisták voltak kormányon, a Transparency mégis bekapcsolta a korrupciós szirénát. Ezt akkor annyira komlyan vette a Fidesz, hogy hivatkozási alap is volt a párt 2009-es választási programjában, az Igen, Magyarország többre képesben.

Fotó: Fidesz 2009-es választási programja

Ekkor történt az, hogy a Parlamentben Varga Mihály jelenlegi nemzetgazdasági miniszter kőkeményen számon kérte szocialista elődjét, az akkori pénzügyminiszter Veres Jánost, és a személyes felelősségét firtatta a romló korrupciós index miatt. Orbán Viktor pedig így nyilatkozott a Fejér Megyei Hírlapnak:

„A Transparency International jelentésében azt olvastam, hogy Magyarország minden évben elveszít kettőszáz milliárd forintot a közbeszerzések körül uralkodó korrupció miatt. A nyugdíjasok zsebében való kotorászás, a közalkalmazottak fizetésének befagyasztása helyett tehát először azokat a döntéseket kellene meghozni, amelyekkel a korrupciót vissza lehet szorítani.”  

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.