30 napos tűzszünetet követel Szíriában az ENSZ Biztonsági Tanácsa

A törökökkel szövetséges szír lázadó egy ellenőrzőpontnál, Azaz városa mellett, az Afrin felé vezető úton.Fotó: OZAN KOSE/AFP

Egyhangú döntést hozott az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton és haladéktalanul tűzszünetet követelnek Szíriában, ahol az elmúlt hetekben - ahogy Magyari Péter írta - körbezárt világháborúvá súlyosbodott a fegyveres konfliktus, amely azóta éleződött ki újra, hogy januárban a török hadsereg hadműveletet indított az ország észak-nyugati részét uraló kurdok ellen. 

Odáig fajult a helyzet, hogy a jelek szerint a szíriai kormányerők  már célzottan támadnak kórházakat a pokol epicentrumában, Kelet-Gútában. Az UNICEF szerint már elfogytak a jelzők az afrini pokolra, ahol több száz ember veszítette életét, és tízezrek voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat.  

A BT kuvaiti és svéd kezdeményezésre döntött. Az orosz nagykövet Vaszilij Nebenzia többször hangoztatta, hogy nem életszerű azonnal tűzszünetet követelni, de végül beadta a derekát, és ejtette a 72 órás határidőt. 

Olof Skoog svéd nagykövet szerint az ENSZ konvojai és csapatai készen állnak, hogy tűzszünet esetén megkezdjék a kitelepítéseket és a sérültek ellátását. (Time /AP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.