30 napos tűzszünetet követel Szíriában az ENSZ Biztonsági Tanácsa

2018 február 24., szombat 19:17
70
A törökökkel szövetséges szír lázadó egy ellenőrzőpontnál, Azaz városa mellett, az Afrin felé vezető úton. Fotó: OZAN KOSE/AFP

Egyhangú döntést hozott az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton és haladéktalanul tűzszünetet követelnek Szíriában, ahol az elmúlt hetekben - ahogy Magyari Péter írta - körbezárt világháborúvá súlyosbodott a fegyveres konfliktus, amely azóta éleződött ki újra, hogy januárban a török hadsereg hadműveletet indított az ország észak-nyugati részét uraló kurdok ellen. 

Odáig fajult a helyzet, hogy a jelek szerint a szíriai kormányerők  már célzottan támadnak kórházakat a pokol epicentrumában, Kelet-Gútában. Az UNICEF szerint már elfogytak a jelzők az afrini pokolra, ahol több száz ember veszítette életét, és tízezrek voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat.  

A BT kuvaiti és svéd kezdeményezésre döntött. Az orosz nagykövet Vaszilij Nebenzia többször hangoztatta, hogy nem életszerű azonnal tűzszünetet követelni, de végül beadta a derekát, és ejtette a 72 órás határidőt. 

Olof Skoog svéd nagykövet szerint az ENSZ konvojai és csapatai készen állnak, hogy tűzszünet esetén megkezdjék a kitelepítéseket és a sérültek ellátását. (Time /AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt