„Biztos politikai háttér, rend és tisztaság van” – mondta egy KDNP-s Fehéroroszországról, ahonnan építőanyagot és munkaerőt hozna a paksi bővítéshez

gazdaság
2018 február 28., 09:30
comments 143

A G7 arról ír, hogy Magyarország a fehérorosz állami árutőzsdén keresztül vehet építési anyagokat a paksi atomerőmű bővítéséhez, és erről a belarusz állami hírügynökség számolt be hétfőn a BUCE nevű minszki árutőzsde szóvivőjére hivatkozva.

A BUCE közölte, hogy az árutőzsdét pénteken meglátogatta egy magyar delegáció, aminek tagja volt Szentpéteri Bertalan, a minszki Magyar Nagykövetség külgazdasági attaséja és egy szegedi építőipari cég, a Clean Star Complex Kft. képviselői. Az egyeztetésről a fehérorosz kormány is beszámolt, de a G7 szerint a magyar fél részéről semmi sem jelent meg erről.

A belarusz hírügynökség azt írta, Varga Róbert, a Clean Star ügyvezetője és résztulajdonosa – egyben a 2014-es szegedi önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP jelöltje, illetve állítása szerint a szegedi KDNP elnökségi tagja – a Magyar Nagykövetség ajánlására kereste fel az árutőzsdét, és Vargát főleg az építőanyagok és faipari termékek érdeklik. „A paksi atomerőmű bővítése miatt nagy a kereslet az építőanyagokra” – mondta Magyarországról Varga.

A G7 megkereste Vargát, aki elmondta, azért ment Fehéroroszországba, hogy felmérje, milyen építőipari kapacitások vannak és milyen áron lehet faárut és betonacélt venni. Azt mondta, szerinte Magyarországon építőanyagban és munkaerőben is hiány várható, többek között az olyan nagy beruházások miatt, mint Paks 2. Varga azt mondta, nincs szerződése Paks 2-re, de igyekszik megrendeléseket szerezni, és ha le tud szerződni egy nagy belarusz építőipari holdinggal, Paks 2 beindulásakor azzal házalna, hogy tud megfelelő mennyiségű, részben fehérorosz építőanyagról és munkaerőről gondoskodni.

A KDNP-s politikus így nyilatkozott Belarusziáról, Európa egyik leginkább autokrata országáról:

„Működőképesnek tűnik az elképzelés. Nagyon pozitív a klíma, nagyon rugalmasan álltak hozzám. Az terjeng róluk, hogy borzalmas diktatúra az ország, de semmi erre utalót nem érzékeltem. Semmilyen személyi kultusszal vagy rendőrállami jelenléttel nem találkoztam. A hírük nyilvánvalóan rosszabb, mint a valóság (…) Biztos politikai háttér, rend és tisztaság van.”

Kaszálni indul a két jó barát, Gerard Depardieu és Aljakszandr Lukasenka 2015. július 22-én.
photo_camera Kaszálni indul a két jó barát, Gerard Depardieu és Aljakszandr Lukasenka 2015. július 22-én. Fotó: Andrej Sztaszevics / Belta / AFP

Arról az országról beszélünk, ahol tüntetők százait tartóztatja le a hatalom, ahol ellenzékieket és újságírókat vetnek börtönbe, és ahol 20 év után 2016-ban először jutott be a parlamentbe ellenzéki képviselő. Láthatóan Orbán Viktor sem jön zavarba, ha Aljakszandr Lukasenka miniszterelnököt, Európa utolsó hírhedt diktátorát kell köszöntenie, tavaly pedig Szijjártó Péter külügyminiszter szidta Brüsszelt a fehérorosz állami médiában. (G7)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.