Kínában betiltották az N betűt

„Azt kívánjuk Kínának, hogy folytassa azt a politikát, amivel fantasztikus sikereket ért el az elmúlt évtizedben.” (Orbán Viktor)

Egy időben azzal, hogy a neomaoista fordulatot hozó Hszi Csin-ping kínai elnök megkapta a lehetőséget, hogy korlátlan ideig maradjon hatalmon, a kínai cenzúra felpörgött: már nemcsak az 1984-ből vagy az Állatfarmból vett idézeteket, illetve más kifejezéseket cenzúráznak, hanem nekimentek még az N betűnek is.

Az angol ábécé 14. betűjétől azért tartanak, mert az elnök túl nagy hatalma elleni néma tüntetésként értelmezik.

A China Digital Times gyűjtése szerint a kínai Twitteren, a Weibón olyan kifejezéseket tiltottak be, mint a „tízezer év” (ami kb. azt jelenti, hogy „éljen soká”), a „nem értek egyet”, a „Hszi Ce-tung”, a „szégyentelen”, az „élethosszig tartó”, a „személyi kultusz”, az „emigrálni” és a „halhatatlanság”.

Hogy az N betűvel mi a gond, az még nem világos, állítólag attól félhetnek, hogy az „n” a hivatali ciklus számát jelöli, ahol n>2. Mások szerint végig sem gondolták, egyszerűen kapkodtak, és így esett a cenzúra áldozatául a betű. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.