Szombathelyen folytatódik a 15 milliárdért épült stadion körüli komédia

futball
2018 március 01., 15:01
comments 213

Tudtak még csavarni a szombathelyi stadion körüli bohózaton. Miután többszöri próbálkozásra nem találtak egy balekot sem, amelyik üzemeltetné a stadiont, a legutolsó utolsó pillanatban rábízták az új arénát a labdarúgó csapatot működtető kft-re. Mindezt úgy, hogy a focisták hétköznap nem is használhatják a gyepet, mert úgy építették meg a stadiont, hogy kevés napsütés éri, ezért kimélni kell a füvet. És mindezt esztelen kapkodás kíséri. 

A szombathelyi Haladás 15,6 milliárd forintos költséggel felépült új sportkomplexumának 9000 férőhelyes, UEFA IV-es besorolású, teljesen fedett lelátóval rendelkező futballpályája a bemutató napján, 2017. október 18-án.
photo_camera A szombathelyi Haladás 15,6 milliárd forintos költséggel felépült új sportkomplexumának 9000 férőhelyes, UEFA IV-es besorolású, teljesen fedett lelátóval rendelkező futballpályája a bemutató napján, 2017. október 18-án. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Aki lemaradt volna: novemberben adták át a szombathelyi stadiont, amit Puskás Tivadar polgármester szerint azért kapott ajándékba a város, mert jól viselkedett. 

Három évig készítették elő a projektet, ehhez képest az átadáskor még nem volt meg, hogy ki üzemelteti majd. Ezért az év végéig az építettő Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft.-re bízták a működtetést, de ez az önkormányzatnak 8,6 millió forintjába került. Miután az új közbeszerzések is eredménytelenek voltak, így még két hónapig a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. feladata lett a működtetés. Ez a megbízás február 28-án lejárt, és óriási kapkodás kezdődött. 

A szombathelyi közgyűlés Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának tagjait a nyugat.hu szerint kedden, 27-én délután értesítették, hogy szerdán, vagyis 28-án délelőtt jóvá kell hagyniuk a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. üzleti szerződését és azt a szerződést is, amit a labdarúgó csapatot működtető céggel, a  Haladás Labdarúgó Kft.-vel kötnek. Kényszerből ugyanis a labdarúgó csapatot működtető cég lett kiválasztva a stadion üzemeltetésére is jövő nyárig. Ellenzéki szavazatokkal végül összejött az ülés, ha ez nincs meg, a szombathelyi csapat szombaton Zalaegerszegen, és nem az új stadionjában fogadta volna a Vasast. 

Így aztán az a felállás jött létre, hogy a labdarúgó csapatot működtető cég az önkormányzattól pénzt kap azért, hogy a stadiont is üzemeltesse. 

A Haladás Labdarúgó Kft. 115 millió forintot kap az önkormányzattól. A stadionhoz tartozik egy sportcsarnok is, azt nem a focisták, hanem a Haladás VSE üzemelteti majd. A Haladás VSE 100 milliót kap az önkormányzattól. A műszaki feladatokat pedig kiszervezik külső cégbe.

Van azért még pár probléma. Nemény András, a közgyűlés baloldali frakciójának vezetője szerint nem dőlt el, hogy kinek a feladata lesz a stadion gyepének karbantartása, ami évi 80 millióba kerül. Balassa Péter, a Jobbik képviselője szerint korábban azt ígérték, hogy piaci alapon működtetik majd a stadion, ehelyett mégis közpénzből üzemeltetik.

A gyep elég fontos, és - micsoda meglepetés - gyenge pontja a stadionnak. A focisták eddig - éppen a hiányzó működtetési szerződés miatt - nem edzhettek a novemberben átadott stadionban. A szintén szombathelyi Illés Akadémia pályájáit használták, és konténerekben öltözködtek. Most, hogy a labdarúgást működtető kft. lett a stadion üzemeltetője, azt lehetne gondolni, hogy annyit edzhetnek a focisták az új stadionban, amennyit csak akarna. Egy frászt.

Tóth Miklós, a Haladás ügyvezető igazgatója nyilatkozta a klub honlapjának, hogy  tréningek többsége továbbra sem a stadionban lesz, mert kimélni kell a gyepet: „Az edzések döntő részét a jövőben is az Illés Akadémián tartjuk, hiszen a stadion kialakítása miatt lényegesen kevesebbet süti a nap a gyepszőnyeget, mint korábban. Ezért aztán kímélni kell. Természetesen szeretnénk minél többet a centerpályán készülni, de azt tudni kell, hogy hétközben a külföldi csapatok zöme sem a stadionban, hanem az edzőközpontban tréningezi”.

Vagyis ott a stadion, a labdarúgó kft. üzemelteti, de nem használhatja hét közben. 

Azért a csapat szerdán átköltözött a stadionba. Halmosi Péter, a Haladás játékosa azt nyilatkozta, hogy még be kell lakniuk az öltözőt, a kiszolgáló helyiségeket, a stadiont, de örülnek, hogy ott lehetnek, miközben edzeni nem tudnak majd ott: „Nem volt egyszerű a helyzetünk, mert az Illés Akadémián bérelt konténerek a rendszeres használat miatt egyre rosszabb állapotba kerültek, így az utóbbi időben már nem minden igényünket elégítették ki. Persze, dolgoztam már sokkal rosszabb körülmények között, egyáltalán nem panasznak szánom. Sajnos a pályaviszonyok továbbra sem ideálisak, nem egyszerű, hogy egész héten műfüvön készülsz, szombaton pedig ilyen-olyan minőségű gyepen kell futballoznod. De a lényeg, hogy végre hazatértünk.”

Random életkép az NB1-ből: izgalmak nézők nélkül
photo_camera Halmosi Péter Fotó: Koszticsák Szilárd

Nemény András, a közgyűlés baloldali frakciójának vezetője annyit tett még hozzá az egészhez a nyugat.hu tudósítása szerint, hogy ebben a káoszban a városvezetésnek az volt még fontos, hogy a meccsekre húsz szakmai jegyet és nyolc skybox jegyet kapjanak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.