Ennél tökéletesebb stadionavató nem lehet: Mészáros Lőrinc vejének a csapata játszik Mészáros Lőrinc horvát csapatával

futball
2017 november 08., 11:52
comments 108

Szóba került, hogy az olasz Laziót hívják meg Szombathelyre az új stadion szerdai avatására. Aztán megkeresték Dárdai Pál csapatát, a berlini Herthát. Hívták a Dinamo Zagrebet is. Végül olyat húztak, aminél tökéletesebben semmi sem mutatja meg, mi veszi körül ma a magyar labdarúgást.

Az új stadion avatóján Mészáros Lőrinc horvátországi csapata, az Eszék játszik a házigazda Szombathellyel. Aminek az elnöke Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt.

Homlok még 2013-ban lett a Haladás elnöke, amikor a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-t vezette, a cég pedig beszállt névadóként a Vas megyei csapatba. Tavaly ugyan leváltották Homlokot a Swietelsky Vasúttechnika Kft. ügyvezető igazgatói posztjától, de a Haladásnál maradt elnök. Mészáros lányát most nyáron vette el

photo_camera Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Magyarország legeslegújabb stadionja elég drága lett. Nemcsak egy, vagy akár két lélegeztetőgéphez képest sok, hanem a többivel összevetve is. Állami pénzből, de a szombathelyi önkormányzat cége építtette. Abban legalább mértéktartóak voltak, hogy nem lett több, mint tízezres: 8656 új székkel gyarapodott a magyar futball. De az árak alaposan elszálltak. 8,8 milliárdosra tervezték eredetileg, aztán úgy fogadták el mégis a Swietelsky-ZÁÉV konzorcium 13,1 milliárdos ajánlatát Szombathelyen, hogy arra nem volt fedezet. A kormány gavallér módon fizette a cechet, ami még feljebb is ment,

15,6 milliárd forint lett a vége. 

A szombathelyi Haladás 15,6 milliárd forintos költséggel felépült új sportkomplexumának 9000 férőhelyes, UEFA IV-es besorolású, teljesen fedett lelátóval rendelkező futballpályája a bemutató napján, 2017. október 18-án.
photo_camera Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Az egy éve elkészült új MTK-stadion például 5322 férőhelyes, és 7,2 milliárd forintért húzták fel. A 2014-ben átadott debreceni stadionban 20 340 szék van, 12,5 miliárdba került. A Fradi arénája 22 ezres, 14,7 milliárdért építették. Szék/forint áron (ami 8656 hely/15 milliárd forint) elég húzos a szombathelyi stadion, amit két dologgal magyaráznak. Egyrészt hozzáépítettek egy 500 férőshelyes csarnokot, másrészt felmentek az árak az építőiparban.

A kivitelező két cég konzorciuma. A Swietelsky Magyarország az anyagcégén keresztül kötődik a szombathelyi klub névadójához, a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-hez. A cég nem a közbeszerzések mostohája, de az igazi nagy cápa a páros másik tagja, a ZÁÉV. Hogy ki a valódi tulajdonosa, az rejtve van, suttogják, hogy köze van egy hirtelen nagyon meggazdagodott vidéki vállalkozóhoz, de erről nincs bizonyíték. Mindenesetre a ZÁÉV óriásit kaszál rendre, ha állami pénzekért kell építeni valamit. Csak a stadionépítéseknél maradva, volt, hogy egyidőben dolgoztak a zalaegerszegi, az MTK-, és a Haladás-stadionján, miközben bontották a Puskást, hogy aztán elkezdjék felépíteni. Már az MTK-stadion is elég drágának tűnt tavaly, azóta is tudtak emelni az áron. 

Szerencsére azért a Young and Partnerst sem zavarták el az új stadion környékéről, Kuna Tibor cégének is leesett 17,5 millió „A szombathelyi labdarúgó stadion és sportcsarnok fejlesztéséhez kapcsolódó marketing feladatok ellátására”.

Ahhoz képest, hogy az új szombathelyi stadion építése már jó régen napirenden van, és az épület sem egyik pillanatról a másikra nőtt ki a földből, nem sikerült megoldást találni az üzemeltetésére. Így aztán jobb híján az építettő Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.-re bíznák a dolgot, az önkormányzat pedig bérleti díjat fizet. Az erre szánt 150 millió forint aligha lesz elég, de azt nem árulják el, mennyi lehet az üzemeltetési költség és honnan folyik be az ezen felüli összeg.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere az ellenzéki képviselők felvetésére a közgyűlésen ezekre a felvetésekre úgy reagált: a társaság egyik fele megköszöni, a másik lefitymálja az ajándékot. A Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. szelektált a sajtóbejáráson is,

kizárólag Mészáros Lőrinc lapjai, a Nemzeti Sport és a Vas Népe, valamint az MTI lehetett jelen a közpénzből épült létesítmény bemutatásán, a kritikusabb médiumok nem.

A stadionépítések eddig egyébként nem dobták meg a nézőszámot. Az áprilisban teljesen elkészült, 11 200 férőhelyes zalaegerszegi stadion lehet a világ egyik legrosszabb kihasználtságú létesítménye a maga 600-700 nézőjével. De szoros versenyben van a debrecenivel: a 20 ezer férőhelyes hajdúsági stadion 10 százalék körüli kihasználtsággal ketyeg. Szolnokon sem megy ezer fölé a nézőszám, de legalább nem nagy a stadion. A Fradinál 3,5 év után tért vissza a tábor, de olyan botrányt okoztak rögtön, hogy az MLSZ most három meccsre bezárta az ultrák szektorait. 

És van egy különös átok is, ami majdnem minden csapatot sújt, ha új stadiont kap. Ahogy megkapják az új otthonukat, azonnal bajba kerülnek. A Puskás Akadémia például az első olyan teljes idényében esett ki, amikor használhatták a Pancho Arénát. Az első mezőkövesdi stadionavató után Tállai András csapata is kizuhant az NBI-ből. Az MTK is másodosztályú lett a stadionavatás után, ahogyan a Gyirmót is. A Kozármisleny a harmadosztályba esett ki pár héttel az ünnepség után, a tulajdonos pedig bedobta a törölközőt. A Balmazújváros viszont feljutott az NBI-be, igaz, ott az derült ki, hogy hiába a pályafűtés, nem kapcsolják be a gyepmelegítést, mert nincs rá pénz. Most pedig kiesőjelöltek az első osztályban. Ahogy a Mezőkövesd és, igen, a szombathelyi Haladás is. 

Egy éven belül még négy NBI-es csapatnak lesz stadionja a szombathelyiekén kivül. Legelőször a Diósgyőrét adják át, valamikor tavasszal. A 15 ezres stadion olcsóbb lesz, mint a jóval kisebb szombathelyi, de azért így is tízmilliárdnál többe kerül majd. 

A Videotoné nyárra lesz meg. Ott az történt, hogy a pár éve elkészült főlelátóról derült ki menet közben, hogy azt sem lehet megtartani, mert rosszul építették meg, bontják azt is, ezért csúszik a határidő és emelkedik az ár is. Itt sem fértek bele egyébként az eredeti költségbe, de a székesfehérvári önkormányzat - akárcsak a szombathelyi - fejest ugrott a semmibe, a kormány pedig úgyszintén gavellér volt. Az a stadion nagyon drága lesz, az eredetileg kalkulált 9 milliárdnak akár a dupálja is lehet a végleges kötség. 

Új stadionja lesz a Vasasnak és a Paksnak is. Ha ezzel meglesznek, akkor már csak a bajnok Honvéd marad új stadion nélkül. Hiába Orbán Viktor óriási rajongója a klubelnök George Hemingway, ott elkaszálták a közbeszerzést. A kispesti stadionnál is a tervezettnél drágább ajánlatok érkeztek be, de az ilyen ügyekben mindig nagyvonalú kormány valamiért a Honvédnál nem vállalta a különbözetet. Pedig jóval kisebb összegről van szó, mint Szombathelyen vagy Székesfehérváron. 

És épül már a stadionok csillagrombolója, az új Puskás is, horribilis összegből. 

Aztán az NBII-ben is jönnek az átadások, a jövőre már minden bizonnyal NBI-es Kisvárda - Seszták Miklós fejlesztési miniszter csapata - egy kis ékszerdoboznak örülhet, Békéscsabán is befejezik a stadiont, amit még akkor kezdtek építeni, amikor a csapat NBI-es volt. Szegeden Kiss-Rigó László püspök miatt lesz új stadion. 

A szerda esti hivatalos program alapján nem lesz ott a szombathelyi stadionavatón sem Orbán Viktor, sem Csányi Sándor, MLSZ-elnök. Orbán Viktor felbukkanása nem lenne meglepetés, de az is lehet, hogy megunta, hogy a stadionavatásokat ki szokták fütyülni, ahogy az történt a Fradi és az MTK stadionjában is. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.