A kormánypropagandából is tudják a bírók, melyik ítélet tetszik a Fidesznek

politika
2018 március 02., 07:12
comments 80

Ami veszélyes, ezek a közvetett befolyásolási kísérletek. (...) Volt ez az Ahmed H. a röszkei ügy. Az első fokú bíróság 10 év börtönbüntetéssel sújtotta, ebben az esetben a közszolgálatinak nevezett sajtó úgy tűnik elégedett volt az ítélettel, ellentétben a másodfokú döntéssel amely hatályon kívül helyezéshez vezetett. Ebben az esetben nem kell túlzottan tájékozottnak lenni ahhoz, hogy melyik az a bírói ítélet, ami a kormány elégedettségét váltja ki, és melyik az, amelyik nem

- így mutatja be a bírákon lévő politikai nyomást egy szolgálatban lévő magyar bíró, aki a Budapest Beaconnek adott kimerítő videós interjút, de a beszélgetéshez az arcát kitakarták és a hangját eltorzították.

Magyarországon manapság nem az az elvárás, az egészen magasról jövő elvárás nem az, hogy valaki jó bíró legyen, nem az a cél, hogy a szakszerűség domináljon, hanem az, hogy megbízható bíró legyen, és ami most látszik, a közigazgatási bíróságok átszervezése, az tipikusan ezt a tételt kívánja megerősíteni. Látszik, hogy a közigazgatásból, akik ugye teljesen másképp szocializálódtak, egy alávetésen alapuló döntéshozatalban, ahol a főnöknek az utasításaival nem lehetett szembe menni. Na most el tudja bárki képzelni, hogy ha nagyobb számban ilyen szocializációjú emberek kapnak bírói stallumot, akkor valószínűleg a kormányzatot, az államot érintő ügyekben, illetve kiemelt ügyekben sokkal nagyobb veszély áll fenn annak kapcsán, hogy vajon a független ítéletek meghozatala biztosított-e.

- magyarázza a bíró.

Az interjú egyébként bemutatja a 444 igazságszolgáltatásról szóló sorozatából is ismert körülményeket,

Arról is beszél, hogy milyen hullámokat kelt az igazságszolgáltatásban, amikor a fideszes Budai Gyula például kommunistának nevez minden bírót, Handó pedig nem áll ki, hogy megvédje az általa vezetett szervezetet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.