Bocsánatkérést vár Orbántól a miskolci cigány önkormányzat vezetője

POLITIKA
2018 március 02., 14:03
comments 281

A HVG megkérdezte Váradi Gábort, a miskolci cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjét, hogy mit gondol arról, hogy Orbán Viktor a cigányok miskolci bevándorlását ijesztő példaként hozta fel csütörtökön. 

Orbán a városi tévének ezt mondta:  "Miskolcon az emberek tudják, hogy mi az a bevándorlás. Volt itt, amikor ebbe a városba a városon kívülről tömegesen bevándoroltak. Látták, mi lett belőle. (...) Ezek az emberek, akik ide bejöttek, Magyarország területéről jöttek be Miskolcra."

Váradi Gábor szerint ez vállalhatatlan uszítás a cigányok ellen.

"Mélységesen fel vagyok háborodva, hogy Magyarország miniszterelnöke migránsnak nevezi, és ilyen módon stigmatizálja a magyar cigányságot. (...)  Minden a szavakkal kezdődik. Aztán ne legyünk meglepve, ha fizikai támadások, atrocitások is érik ez után a romákat" - mondta.

Váradi azt várja, hogy a miniszterelnök kérjen bocsánatot.

Lakótelep Miskolcon.
photo_camera Lakótelep Miskolcon. Fotó: Vajda János

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője pénteken megerősítette, hogy Orbán Viktor a cigányokra gondolt Miskolcon, konkrétan azokra, akiket 2005-ben állami támogatással jutottak lakótelepi lakásokhoz, ám utólag kiderült, hogy fizetésképtelen családokat is beköltöztetett egy ügyvédekből álló bűnszervezet. 

Az Index által megkérdezett cigány jogvédők is hasonlóan éreznek, mint Váradi. Orsós János, sajókazai tanár azt mondta, hogy "Száz éve élünk itt. Hadd gondoljam magam magyarnak, és hadd gondoljam, hogy aljas húzás, hogy a miniszterelnök migránskontextusba helyezi a cigányokat, mintha mi is migránsok, Soros Györgyök lennénk."

Setét Jenő jogvédő  (Ide Tartozunk Egyesület) szerint: "Orbán Viktornak nincs több joga magyarnak vallani magát, mint nekem. Én Borsodból, ő Fejérből jött fel Pestre. Ne uszítson, mert ez emberileg és államférfiként is megengedhetetlen, nem lehet egy etnikai csoportot kampányeszközként használni, direkt vagy indirekt módon ellene uszítani"   (Index, HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.