Trump azzal fenyegetőzik, hogy megadóztatja az európai autókat

eu
2018 március 03., 20:58
comments 186

Donald Trump amerikai elnök azzal fenyegette meg szombaton az Európai Uniót, hogy „adót fog kivetni az Európában gyártott autókra”, ha az unió tényleg megtorló intézkedéseket hoz válaszul arra, hogy az USA vámot készül bevezetni az acél és az alumínium importjára.

„Ha az EU tovább akarja emelni az ott tevékenykedő amerikai vállalatokat sújtó – már ma is jelentős mértékű – vámokat és korlátokat, akkor egyszerűen adót fogunk kivetni az autóikra, amik szabadon áramlanak be az Egyesült Államokba. Ők ellehetetlenítik, hogy eladjuk náluk az autóinkat. Ez hatalmas kereskedelmi egyensúlytalanság!” – írta Trump a Twitteren.

Az elnök egy másik üzenetében kikelt a korábbi amerikai kormányok „nagyon ostoba” kereskedelmi megállapodásai ellen, szerinte más országok „csak nevetnek, milyen bolondok voltak”.

photo_camera Fotó: Jim Watson / AFP

Donald Trump csütörtökön jelentette be, hogy 25 százalékos importvámot vezet be az acél, 10 százalékot pedig az alumínium bevitelére. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke erre válaszul közölte: az Európai Unió napokon belül „határozott és arányos” választ ad. A Reuters pénteken EU-s forrásokból úgy értesült, hogy az EU kb. 3,5 milliárd dollárnyi amerikai termékre vetne ki 25 százalékos importvámot, ha az amerikai elnök tényleg beváltja az ígéretét.

Az Eurostat 2016-ra vonatkozó adatai szerint az EU a világ legnagyobb gépjárműexportőre, az USA pedig a világ első számú -importőre. Az EU autóexportjának értéke 192 milliárd eurót tett ki, a legnagyobb felvevőpiaca az USA volt, ahová az EU-s összexport 25 százaléka érkezett. Az EU-ba érkező gépjárműimport értékének 14 százaléka származott az Egyesült Államokból. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.