Észak-Korea állítólag kész feladni az atomfegyvereit

külföld
2018 március 06., 12:02
comments 89

Észak-Korea hajlandó tárgyalásokat kezdeni az Egyesült Államokkal atomfegyverei leszereléséről, sőt, a tárgyalások idejére hajlandó lenne felfüggeszteni rakéta- és atomkísérleteit is, állítja az a dél-koreai különmegbízott, aki két napig tárgyalt észak-koreai vezetőkkel Phenjanban.

A diplomata állítása szerint a tárgyalásain egy észak-déli csúcstalálkozóról is megegyeztek, amit április végén a határ térségében tartanának. Ezt az állítást már Mun Dzsein dél-koreai elnök hivatala is megerősítette.

A déli elnöki hivatal közleménye szerint "Észak-Korea egyértelművé tette, hogy hajlandó az atomfegyverek leszerelésére. Azt is világossá tették, hogy ha elmúlik az országukat fenyegető katonai veszély, és garanciákat kapnak a biztonságukra, akkor okuk se lenne többé atomfegyvereik megtartására".

Ha és amennyiben a déliek állításait Észak-Korea is megerősítené - ez eddig nem történt meg -, akkor ez lenne az első eset, hogy Kim Dzsongun bármilyen hajlandóságot mutatna atomfegyverei feladására. Egészen mostanáig az északiak merev álláspontja szerint az atomfegyverek nem voltak részei az egyeztetéseknek, azokról semmi esetre sem akartak lemondani. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.