„Nem értek a futballhoz” - védekezett Lázár, amikor a Felcsútnak juttatott tao-pénzekről kérdezték

A csütörtöki kormányinfón a Hír Tv riportere arról érdeklődött a miniszternél, hogy miért a Puskás Akadémia kapja a legtöbb tao-támogatást, miközben az elvileg utánpótlás-nevelésre alapított csapatnál már csak egy saját nevelésű játékos játszik. Ráadásul a múlt héten már 8 külföldi játékos volt a kezdőben, majd Pintér Attila menet közben még két idegenlégióst beküldött csereként.

Közben a tao-rendszer egyik legnagyobb nyertese mégis az Orbán Viktor által alapított és Mészáros Lőrinc által vezetett felcsúti csapat volt. A  Puskás Akadémiához tavaly 5,4 milliárd forint tao-támogatás érkezett

Lázár János először azzal sem volt képben, hogy tavaly és tavaly előtt is a Puskás kapja a legtöbb tao-pénzt. Arra a kérdésre, hogy jó helyre mennek-e a pénzek, Lázár a legklasszikussabb hárítással válaszolt:

„Nem értek a futballhoz, mint köztudomású” 

- mondta érvet, majd megismételte, hogy tudomása szerint a tao-pénz csak utánpótlás-nevelésre fordítható. Azt továbbra sem értette, mindennek mi köze Felcsúthoz. 

Később arról kezdett értekezni, hogy a magyar sportinfrastruktúra-fejlesztés szempontjából „ilyen sikeres program az elmúlt 30 évben még sosem volt”. Szerinte a tao-program nélkül soha nem épültek volna újjá az uszodák, a stadionok, a sportlétesítmények, de még a tao-kedvezményezett színházakban sem lettek volna fejlesztések. 

A rendszer másik szépséghibája, hogy a magyar kormány úgy kampányol a tao-programmal, hogy közben szinte semmit sem lehet megtudni arról, mire ment el az eddig felhasznált  415 milliárd forint. Ennek jelentős része a focira ment el. A rendszer legnagyobb kedvezményezettje  a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítványa lett, amely eddig 16,6 milliárd tao-pénz kapott, és nem akarják elárulni, hogy mire ment el a támogatás. Rengeteg tao-pénz megy még Seszták Miklós Kisvárdájához és Tállai András Mezőkövesdjéhez is.