A terrorizmussal vádolt Budaházy a Figyelőben állt ki Mészáros Lőrinc és a nemzeti konzultáció mellett

POLITIKA
2018 március 09., 16:12
comments 319

A Jobbik egyik hősét, a terrorcselekménnyel, testi sértéssel, kényszerítéssel vádolt Budaházy Györgyöt 2016 augusztusában nem jogerősen 13 év fegyházbüntetésre ítéltek. Az elsőfokú ítélet után a Magyarok Nyilai nevű szervezet vezetője a házi őrizetből előzetes letartóztatásba, a Venyige utcai börtönbe került.

Budaházy tavaly februárban a Kúria döntésének hála újra házi őrizetbe kerület, majd pár napja enyhítettek a vele szembeni kényszerintézkedésen, és a háziőrizetet lakhelyelhagyási tilalomra módosították.

Az alkalomból Schmidt Mária lapja, a Figyelő készített interjút az újabb ítéletre váró vádlottal, érezhetően azért, hogy – ahogy Morvai Krisztinát is pozitív példaként állítják be – még több radikális Jobbik-szavazót ijesszenek el a néppártiasodni próbáló szélsőjobboldali párttól.

Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője (jobbra) a Budaházy György (balra) és 16 társa ellen terrorcselekmény bűntette miatt indult per tárgyalásán, az ítélethirdetés után a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. augusztus 30-án. A bíróság elsőfokú ítéletében 13 év fegyházbüntetésre ítélte a terrorcselekménnyel, testi sértéssel, kényszerítéssel vádolt Budaházy Györgyöt. Rendbontások miatt, a bíró kérésére a rendőrök kiürítették a hallgatóság részére fenntartott karzatot.
photo_camera Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője (jobbra) a Budaházy György (balra) és 16 társa ellen terrorcselekmény bűntette miatt indult per tárgyalásán, az ítélethirdetés után a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. augusztus 30-án. A bíróság elsőfokú ítéletében 13 év fegyházbüntetésre ítélte a terrorcselekménnyel, testi sértéssel, kényszerítéssel vádolt Budaházy Györgyöt. Rendbontások miatt, a bíró kérésére a rendőrök kiürítették a hallgatóság részére fenntartott karzatot. Fotó: Mohai Balázs / MTI

Budaházy beszélt a lapnak a saját ügyéről, illetve az iszlamista terrorizmusról és a migrációról is, de kikérték a véleményét a belpolitikai helyzetről is. Erről azt mondta, kiábrándult a pártok rendszeréből, mert a pártoknak a nemzet megosztása az érdeke, majd a védelmébe vette a nemzeti konzultációt:

„Az tény, hogy olyan kormány sem volt még korábban Magyarországon, amelyik egyáltalán érdeklődött volna az emberek véleménye iránt. Legalább néha. Orbán Viktor a nemzeti konzultációival ezt is bevezette. A maga módján. Le lehet szólni, hogy demagógok ezek a kérdések, de eddig senkit sem érdekelt a véleményünk.”

Amikor megkérdezték Budaházyt – aki szerint 1990 óta ez a legjobb kormány –, hogy mit kellene a kormánynak jobban csinálnia, hirtelen védelmébe vette Mészáros Lőrincet:

„Én nem azt mondom, hogy nem irritáló adott esetben, hogy Mészáros Lőrinc meggazdagodott. De azért irritáló, mert tudjuk, hogy ki volt. Láttuk, amikor még nem volt ilyen gazdag. De az már egyetlen kritikust sem érdekel, hogy mit csinál Mészáros Lőrinc. Hogy jól csinálja vagy nem. Ha már a kezébe kerül valamilyen gazdasági lehetőség, akkor azzal hogyan sáfárkodik. Mert ha rosszul csinálja, nem fizeti ki az embereket, az egy jogos kritika. De nem hallok ilyen híreket. Sőt! Az építőiparban vállalkozó ismerőseimtől azt hallom, hogy megkapják az emberek a pénzüket.”

Azzal is érvelt, hogy elég szembetűnő jelenség, hogy „az egész vidéki sajtó Mészáros Lőrinc kezébe került”, de az nem volt zavaró, „amíg az Axel Springer kezében volt”, mert annak a tulajdonosáról nem látták, milyen gazdag, így arra nem voltak irigyek, viszont „Mészáros legalább nem viszi el a pénzt az országból”.

Budaházy György az ellene és tizenhat társa ellen terrorcselekmény bűntette miatt indult per tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. augusztus 30-án.
photo_camera Budaházy György az ellene és tizenhat társa ellen terrorcselekmény bűntette miatt indult per tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. augusztus 30-án. Fotó: Mohai Balázs / MTI

Budaházy szerint amúgy kizárt, hogy lesz Jobbik-kormány, Vonának nem szabad összeállni Gyurcsánnyal, de az LMP-vel és a Momentummal sem. Utóbbiakról azt mondta: „Jó, nem a régi kommunisták meg a szemkilövetők, de ők meg a legnagyobb eszement baromságot, a nyugatot jelenleg tönkretevő liberális, migránssimogató genderagymenést képviselik.” Szerinte talán az lenne a jó az országnak, ha a visszalépésekkel megakadályozzák, hogy a Fidesznek többsége legyen, majd a Jobbik összeáll Orbánékkal. (Itt írtunk arról, hogy a választási rendszer sajátosságai miatt csak az ellenzéki összefogástól tart a Fidesz.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.