Már a FIFA-nak is feltűnt, hogy milyen irgalmatlanul sok pénzt költenek a magyar klubok külföldi játékosokra

Nagyok sokkal, 414 százalékkal ugrott meg a magyar klubok nemzetközi játékosvásárlásra elvert pénze tavaly. Ez akkora emelkedés, hogy már a nemzetözi labdarúgó szövetségnek, a FIFA-nak is feltűnt az elemzésében. 

Fotó: fifatms.com

A szövetség a hivatalos átigazolási rendszer adataiból dolgozva számolta ki, hogy míg 2016-ban a magyar csapatok 1,4 millió amerikai dollárt (350 millió forintot) költöttek a nemzetközi piacon, tavaly már ennek több mint négyszeresét, 7,1 millió amerikai dollárt (nagyjából 1.8 milliárd forintot). 

Az történt, hogy míg korábban a magyar klubok azokra a játékosokra csaptak le, akiket ingyen tudtak Magyarországra csábítani, a szinte államosított magyar fociban ömlő pénzekben köszönhetően most már simán megengedhetik maguknak, hogy kivásárolják a kiszemelt focistát a szerződésükből. Így aztán míg korábban nagyon ritka volt, hogy magyar csapat 300 ezer eurónál többet adjon egy külföldi játékosért, tavaly már kilenc transzfernél is megugrották ezt a határt. 

A FIFA szerint korai még eldönteni, hogy ez azt jelenti-e, hogy a magyar klubok tartósan megjelennek vásárlóként a nemetközi piacon, vagy csak egyszeri nagy kiugrásról van szó, de inkább arra hajlanak, hogy az előbbi.

Ha a Puskás Akadémiából indulunk ki, akkor 2018 is erős lesz. Januárban szerződtettek szlovén jobbhátvédet, szlovén balhátvédet, uruguay-i középpályást, ezzel már 12-re emelkedett a légiósok száma a felcsúti keretben. 

A fizetések is emelkednek a magyar fociban. Egy átlagos magyar focista havi 2,5 millió forintot tehet zsebre. A legjobb keresetek havi 8 millió körül vannak a hírek szerint

Annak ellenére, hogy a minimális piaci bevétel ellenére egyre többet költenek a magyar klubok játákosvásárlásra, és egyre jobban fizetik meg a focistákat, nemzetközi szinten ez édeskevés. Ráadásul a Bajnokok Ligája átalakítása miatt még kevesebb esélye lesz egy magyar csapatnak bejutni a hatalmas bevételt jelentő BL-be. 

A FIFA-elemzés még januári, a Vakmajom hívta fel rá most ismét a figyelmet. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.